Danimarka Kopenhag Eyalet Mahkemesi'nin, MMC, Nûçe TV ve ROJ TV'nin yayın lisansını iptal etmesi Van’da düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. BDP Van İl Örgütü tarafından Feqiyê Teyran Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasına BDP Van Eş Başkanı Figen Yaşar, parti yöneticileri, belediye ve il genel meclis üyeleri, HDP ve HDK, STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Sık sık, “Özgür basın susturulamaz”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar, Kürt televizyonlarına yönelik Avrupa’nın demokrasi beşiği olarak bilinen Danimarka’da gerçekleştirilen bu kapatmaların Avrupa demokrasisine uygun düşmeyen bir tutum olduğunu söyledi. 

‘Nuçê, MMC ve ROJ TV özgür basının sürgündeki sesidir'

Yaşar, Kürt halkının haklı eylem ve etkinliklerini dünya kamuoyuna ulaştırmak için çalışan özgür basının Türkiye eliyle susturulmak istendiğine dikkat çekerek, “Kürt halkının, Kürdistan coğrafyasının üzerinden egemen güçlerin gerçekleştirmek istedikleri inkar, imha ve asimilasyon politikalarını yaptıkları yayın ve yayımlarla teşhir eden özgür basın bir kez daha Türkiye’nin eliyle susturulmak istenmektedir" dedi. Kopenhag Mahkemesi’nin vermiş olduğu bu kararın Avrupa demokrasisi açısından kara bir leke olduğunu belirten Yaşar, Nûçe TV, MMC ve Roj TV’nin lisanlarının iptal edilmesinin Kürt halkının haber alma özgürlüğüne vurulmak istenen bir darbe olduğunu ifade etti. Söz konusu kanalların özgür basının sürgündeki temsilcileri olduğunu belirten Yaşar, Türkiye’de mevcut barış ortamının Avrupa tarafından darbelenmek istendiğine dikkat çekti.

Yapılan açıklamanın ardından beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştiren kitle, Kopenhag Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararı alkışlarla protesto ettikten sonra açıklama sona erdi. DİHA

Editör: Wan Haber