Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı ve aynı zamanda turizmci Muhammed Enes Özkılıç, Van’da, turizm açısından 2019 yılının bazı sıkıntılarla başladığını belirterek; “2017 yılının o yoğunluğunu asla unutamayız. Ama sonrasında özellikle İran'da harçlara yapılan zam, burada bazı otelciler ve bazı esnafların hataları gibi nedenler turizmimizi etkiledi. Artık yeni bir sayfa açarak kent turizmimizi yukarı taşımamız gerekiyor. Bunun için de en önemli adımlardan birisinin uçuş sayılarının arttırılması olduğuna inanıyorum. Yaz gelmeden Van için uçuş sayıları arttırılmalıdır. Böyle olursa en azından yerli turizmde oldukça mesafe alırız”dedi.

Geçmişte yapılan bazı hatalardan dolayı 2019 yılının Van turizmi açısından sıkıntılı başladığını belirten Özkılıç; “2017 turizm açısından çok güzeldi, 2018’de biraz düşüş yaşadık. 2019 yılında ise biz 2018’in hataları ile yüz yüze kaldık. 2018 yılında bir kısım otelcilerimizin yaptığı hatalar şuan Van esnafına, Van halkına zarar verir noktaya geldi. Artık önümüze bakmalı, aynı hataları tekrarlamamalı, el birliği ile kent turizmimizi yukarılara taşımalıyız" şeklinde konuştu.

“KONAKLAMA SAYISINA BAKMAK LAZIM

Kapıköy Sınır Kapısından giriş yapan turistlerin bir çoğunun Van’ı transit geçtiklerini dile getiren Özkılıç, şu ifadeleri kullandı; “İranlı turistler şuan ciddi derecede Tarbzon ve Erzurum’a gidiyorlar, Antalya zaten revaçtaydı ama şimdi çok çok daha iyi durumda. Bizim bütün misafirlerimizi aldıla. Kapıdan giriş 31 bin diye duydum ama bizim buradaki konaklama sayısına bakmamız lazım. Çünkü bir turistin gelip transit bir şekilde buradan geçmesi bizim için pek bir anlam içermiyor. Önemli olan turist Van’da bize ne kattı, ekonomik olarak bize ne kadar katkısı var, bizim onu tartışmamız lazım. Sınır kapısana gidilip bakıldığı zaman zaten Van’ı transit geçiş olarak kullanıyorlar bir çoğu. Uçak seferlerine de bakarsak yer olmadığı aşikâr. Antalya ve Trabzon’da ciddi derecede turist var. Van’a gelen misafirlerimiz şuan Erzurum’u tercih ediyorlar ve en az 3-4 gün tatil yapıyorlar.”

Nevruz Bayramı sonrası Van’da turist yoğunluğunun olmayacağını da kaydeden Özkılıç; “ Maalesef şuan gözüken o ki, İranlıların Nevruz Bayramı sonrası bir yoğunluk oluşturmayacakları... Açıkça söyleyeyim Nisan ayı zaten boş geçer, sonrası için de 1 tane rezervasyon göremiyoruz” dedi.

“YERLİ TURİST İLE IRAKLI TURİST SAYISININ YÜKSELMESİNİ BEKLİYORUM”

Turizmciler olarak 2019 yılına ait beklentilerini de dile getiren Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı ve turizmci Muhammed Enes Özkılıç; “ 2019’da 2018’in hatalarını şuan yaşıyoruz. İran’da ciddi derecede reklam yapıp hatalarımızı ve yanlışlarımızı düzeltmemiz lazım. Onun dışında farklı sektörlerde yazın güzel olacak, bundan eminim. İran turizmi açısından demiyorum bunu. İran turizmi açısından derseniz bizim ciddi derecede sıkıntımız var, bunu nasıl kapatacağız onu zaman gösterecek ama yazın ben yerli turist ile Iraklı turist sayısının yükselmesini bekliyorum ve ciddi derecede yoğunluk olacağına da inanıyorum.”şeklinde konuştu.

SHOPPİNG FEST, UÇAK SEFERLERİ VE KAPIKÖY SINIR KAPISI DEĞERLENDİRMESİ

Turizmin oldukça önemsenmesi gereken bir konu olduğunu defalarca dile getirdiklerini söyleyen Özkılıç, şu değerlendirmelerde bulundu; “Şuan Van’da yeterince İranlı yok. DAKA, Valilik ve Van Ticaret ve Sanayi Odasının bir şeyler yapması gerçekten çok güze. Ama bu kurumların yaptıklarına cevaben Van esnafının, Van otellerinin geçmişin hatalarını tekrarlamaması gerekiyor. Shopping Fest kapsamında  çok güzel etkinlikler var ama bunu İranlılardan çok bizim Van halkı kullanmaya başladı. Buna ek olarak şunları da söylemek istiyorum; bizim yaz dönemi geliyor, uçuş sayımızdaki azlığı her zaman dile getiriyoruz. Uçuş destinasyonlarımızın azlığı ortada. Mesela Bursa seferimiz yok, Antalya seferimiz günde bir tane, yani uçuş sayımızın mutlaka yükselmesi lazım. Yaz döneminde Van turizmine ciddi anlamda etkisi olacaktır uçuş sayılarının arttırılmasının. Uçuş sayısının arttırılması en azından yerli turist sayımızı oldukça yükseltecektir. Çünkü; ben şuan Ağustos ayı için bir yerli turist gurubuyla görüşüyorum, Van uçak fiyatlarının yüksek olmasından dolayı otobüsleri tercih etmeyi düşünüyorlar. Bu bizim zararımıza olacaktır. Bunun yanı sıra Kapıköy Sınır Kapımızın, Kapıkule Sınır Kapısı gibi işlevsel olması lazım çünkü buraya sadece turizm açısından bakmayalım. Ticari olarak da bakmak lazım. Mesela tır geçişleri önemli. Yine burada Gümrük Müdürlüğünün numune kontrol yeri olması lazım. Son derece işlevsel olmalı ki Van ticaretine etki etsin. Ben şuna inanıyorum; bu kapı Doğubeyazıttaki kapının yoğunlunu alıp buraya getirecek. Çünkü yol ve kapı olarak burası çok daha güzel. Çok güzel bir yatırım olmuş, buraya önem vermek lazım. Son sözüm de şu olsun yine; seçim sonrası yerel yöneticiliğe kim gelirse gelsin Van turizmine, sahillerine, plajlarına etki decek çalışmalar yapması gerektiğine inanıyorum.” (Prestij Haber)

Editör: Wan Haber