İlçeye 40 kilometre uzaklıktaki Yankıtepe, Morgedik, Sarıkök, köylerini ziyaret eden İlçe Kaymakamı Barboros Baran, Morgedik barajının yapıldığı alanda da incelemelerde bulundu. Kaymakam Baran, barajın bu yıl sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini belirterek, “Burada yapımı devam eden Morgedik barajımız var. Deliçay akarsuyu üzerine kurulan ve 2008 de yapımına başlanan barajımızdır. Şu an bulunduğumuz yer etrafında da görüldüğü gibi karlar hala erimemiş. 2 bin 300 rakımında yapılan bu barajımız dünyada rakım anlamında ikinci baraj durumundadır. Bu sene sonunda barajımızın projesi bitirilip su tutma aşamasına gelinmesi planlanıyor. Bu barajımız ayrıca Erciş Belediyesi’nin içme suyu sıkıntısına da kaynak üretilecektir. Hepsinden önemlisi 17 bin hektar arazinin Erciş’te sulaması yapılabilecek bir projedir. Enerji üretimiyle alakalı olarak ta bir de HES burada gerçekleştirilecektir. Köylüyü milletin efendisi yapacak gerçek manada çok güzel bir projemiz çiftçimize ve Ercişimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.


Kaymakam Baran daha sonra Sarıkök ile Yankıtepe köylerini ziyaret ettikten sonra İmamabdal köyüne geçti. Kaymakamın ziyareti esnasında havanın bir anda bozması ve yüksek kesimlere kar düşmesi kaymakam ile birlikte köylüleri de şaşırttı. Havanın açmasının ardından ziyaretine Kadirasker köyü ile devam eden Kaymakam Baran, daha sonra ve beraberindekiler ile birlikte ilçe merkezine geldi.


MORGEDİK BARAJI’NIN GEÇMİŞİ VE ŞU ANDAKİ YAPIM ÇALIŞMALARI:
Van’ın Erciş, Muradiye, Çaldıran ile Ağrı'nın Diyadin ilçesi sınırları arasında kurulan tarımsal sulama, içme suyu ve elektrik üretim amaçlı Morgedik barajında ilk fizibilite çalışmalarına 1950 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile DSİ Genel Müdürlüğü iş birliği ile başlanılmış. Aynı yıl içerisinde DSİ tarafından görevlendirilen su ölçme memuru 1976 yılında yaş haddini doldurarak emeklilik hakkını kazanış, ancak baraj yapımı adeta yılan hikayesine dönmüştü. 2008 yılında yapımına başlanılan baraj inşaatının 3/2 bölümü tamamlanmış olup şu anda dolu savak, derivasyon tüneli bitirilmiş ayrıca, gövde dolgusu ise 33 metre yüksekliğe ulaşmış durumda.


Kil çekirdekli, kaya dolgu tipi olacak barajın gövde hacmi 708 bin metreküp, akarsu yatağından yüksekliği 62 metre, normal su kodunda iken göl hacmi 102,50 hm3, normal su kodunda göl alanı miktarı ise 8,20 kilometrekare olarak planlanmış. Morgedik barajı hizmete girdiğinde ilçede 17 bin 584 hektar alan sulu tarıma açılacağı gibi, ilçe merkezinin içme suyu ihtiyacı da buradan karşılanacak. Ayrıca, bölgede ilk kez damıtma sistemine dayalı sulu tarıma da geçilmiş olacak. Baraj üzerine bir de HES kurulacak.


İlçenin iklimine de büyük etkisi olacak barajın ekonomik yönden Erciş'e büyük bir katma değer kazandıracak.

Editör: Wan Haber