Memurun çalışma koşulları sil baştan... Hükümet 657'yi değiştirmek için çalışmaya başlıyor. İlk olarak KPSS'nin ortadan kaldırılması gündemde. Yükselmek için artık performans ana kriter olacak.

Kamu personel sisteminin sorunlarının konu edildiği hafta sonu çalıştayında dün açıkladığımız konuların dışında başka konular da konuşuldu. Akşam'ın haberine göre; bunların belki de en önemlilerinden biri de memurların memuriyete atanmadan almış oldukları eğitimin kalitesi ve içeriği ile memuriyet yaptıkları alan arasında güçlü bir ilişkinin olmadığı en çok konuşulan konuların başında gelmekte. Lise-Üniversite-KPSS sıralaması ile devlet memuru olmanın çok etkili olmadığı ve aksak bir yapı oluşturduğu konuyla ilgili taraflarca kabul ediliyor. KPSS sistemiyle göreve atanmış memurlara verilen temel eğitim konularının memurlara çalışma yaşamlarında hiçbir katkı sağlamadığı da hafta sonu toplantısında dile getirilen konuların başında. Bu bağlamda gelecekte, KPSS dışında bir sistemin devreye girme ihtimalinin oldukça fazla olduğu görülüyor.

Abant Çalıştayı'nda Grup Çalışmaları içerisinde sicil sisteminin kaldırılması konusu da ele alındı. Torba Yasa olarak bilinen 6111 sayılı Yasa'yla sicil sistemi kaldırıldı. Ne var ki, sicil sistemi yerine geniş kapsamlı ve objektif bir değerlendirme yöntemi kurulamadı. Dolayısıyla devlet dairelerinde üstler astları hakkında bilgi sahibi olabilmek için eski sicil kayıtlarına bakıyor. İşte bu sebeplerle bu boşluğu dolduracak yeni bir memur değerlendirme sistemi yolda. İlk planda kariyer ve liyakat ilkelerini içinde barındıracak bir personel değerlendirme sistemi kurulacak. Devlet Personel Başkanlığı bu amaçla kurumlara rehberlik etmek üzere Performans Değerlendirme Kılavuzu hazırlanması çalışmalarını yürütmekte. Kamu personeli bilgi sistemi kısa sürede tamamlanacak ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bu standarda uyması beklenecek.

Editör: Wan Haber