Sanat Sokağı’nda bir araya gelen grup adına Kürtçe basın açıklamasını Mamoste-Der Başkanı Şehmuz Kurt, Türkçe açıklamayı ise Mamoste-Der Üyesi Mehmet Halil Şan okudu.


Şan, 2013 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ındaki (YGS), başarısızlığa değinildi. 2013 YGS sınavı sonunda ÖSYM Başkanının, sınavın sorunsuz ve kurallara uygun geçtiği açıklamalarına tepki gösteren Şan, ÖSYM başkanının sınav uygulama biçiminden ve yaşattığı mağduriyetlerden hiç bahsetmediğini söyledi. YGS sınavının ardından başarı listelerine göre 81 il içerisinden son 16 sırayı Kürt nüfusun yaşadığı illerin oluşturduğunu vurgulayan Şan, “İllerin başarı sırasına göre Hakkari 81. olurken, Van ancak 77. sırayı almıştır. Bu durumun öğrencilerin veya illerin başarısızlığı değil, sistemin çarpıklığı olduğunu düşünüyoruz” dedi.


Sistemin en büyük çarpıklığının öğrencilerin sonradan öğrendikleri bir dil üzerinden sınava tabi tutulmalarından kaynaklandığının altını çizen Şan, ana dilde eğitimin yokluğunun sistemin en büyük çarpıklığı ve mağduriyet kaynağı olduğunu söyledi. Kişilik algısının ilk beş yılda şekillenen çocukların bundan sonra farklı bir dilde eğitime tabi tutulmasının sadece başarısızlıkla yetinmediğini de dile getiren Şan, “Bu aynı zamanda bir kimlik, kişilik kırılmasına yol açmakta, dolayısıyla öz güveni yok etmektedir. Bizler anadilde eğitim yokluğunun cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar meydana gelen tüm sosyal, siyasal ve kültürel aksaklıkların ve geri kalmışlığın yegane çıkış kaynağı olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin bütün illerinden dengeli bir başarı grafiği yakalaması için ana okuldan itibaren ana dilde eğitim vermesi gerektiğini belirten Şan, “Hiçbir siyasi hesaba kurban edilmeden bir an önce anaokulundan başlayarak tüm örgün eğitim kurumlarında ana dilde eğitime başlanması ve yapılacak tüm sınavların da her öğrenciye göre kendi ana dilinde uygulanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber