Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclisi, Birleşmiş Milletlerde (BM) 5 daimi üyenin veto hakkının kaldırılması için kampanya başlattı.
Malatya TSO Meclisi'nin kasım ayı toplantısının açılışında konuşan TSO Meclis Başkanı Sami Payza, BM'deki 5 daimi ülkenin veto hakkının kaldırılması yönünde verilen teklifin gündeme alınması için oylama yaptı. Payza, "100-150 ülke bir karar verse bile Birleşmiş Milletlerdeki 5 ülkeden birisi veto ettiği zaman haklı bir kararı haksıza, haksız bir kararı haklıya çevirebiliyor. Bunun için Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu 5 ülkenin BM'deki veto hakkının kaldırılması için bir kampanya başlatmış bulunmaktayız" dedi.
Yapılan oylamada teklif gündeme alındı. Meclis üyelerine okunan karar metni oy birliği ile kabul edildi. Meclis toplantısında Vali Vasip Şahin de hazır bulundu.
Malatya TSO Meclisi'nin ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın BM'deki veto hakkının alınması için başlattığı kampanya kararı ise şu şekilde:
"Birleşmiş Milletler 5 daimi üye ve 10 geçici üye olmak üzere 15 üye kararı ile Güvenlik Konseyi yaptırımlarını uygulamaktadır. Birleşmiş Milletler Daimi Üyeleri arasında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya alınacak kararlarda veto yetkisine sahip ülkeler olarak Güvenlik Konseyi içerisinde yer almaktadır. Bu ülkelerin bir tanesi oy çokluğu ile alınan kakarlar olsa bile, veto yetkisini kullandığı takdirde işleyiş son ermektedir. Bu sebeple bu ülkeler zaman zaman ideolojik davranarak alınması gereken adaletli kararları veto etmektedirler. Bu tavır dünya devletlerini sıkıntıya sokmaktadır. Bu sebeple Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi içerisinde yer alan 5 daimi ülkenin veto yetkisi hakkının kaldırılması amacıyla Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın 30 Kasım 2012 tarih ve 2 No'lu meclis kararı doğrultusunda kampanya başlatıyoruz."
Başlatılan kampanya kapsamında alınan kararın bütün devlet başkanları ile Türkiye'deki büyükelçiliklere gönderileceği kaydedildi.
(BK-GS-Y)

01.12.2012 11:40:05 TSI

Editör: Wan Haber