Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre, Ayşe ve Nedim Erkan 6 Mayıs 2016’da Erzurum’dan İspir’e gitmek için otobüse bindi.

Koltuk sayısından fazla yolcu bindirilen, bagajına demir yüklenen otobüs, aşırı hız sonucu şoförü kontrolü kaybedince devrildi.

Nedim Erkan’ın sol ayağı ve sağ omuz kemiği kırılırken, Ayşe Erkan ise omurilik felci geçirerek yatağa bağımlı hale geldi.

Erkan çifti avukatları aracılığıyla Bursa 4. Tüketici Mahkemesi’nde otobüs firması hakkında dava açtı. Dosyanın gönderildiği Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu Ayşe Erkan’ın yüzde 100 oranda malul olduğunu tespit etti. Trafik bilirkişisi de sürücüyü yüzde 100 oranında kusurlu buldu.
 

VARSAYIMSAL ÖMÜR HESABI YAPILDI

Tazminatın hesaplandığı bilirkişi raporunda, Ayşe Erkan’ın kazanın meydana geldiği tarihte 57 yıl 4 ay 2 gün ömür sürdüğü, ‘varsayımsal’ ömrünün ise 16 yıl 10 ay 29 gün olduğu vurgulandı ve olası ölüm tarihi olarak da 4 Nisan 2033 gösterildi.


Bu hesaba göre Ayşe Erkan'ın bedensel zararının 357 bin 635 lira, bakıcı giderinin 500 bin 251 lira, tedavi giderinin 8 bin 398 lira, faturalı harcamanın 9 bin 761 lira ve ilaç masrafının 2 bin137 lira olduğu belirlendi. Bilirkişi raporunda Erkan’a toplamda 878 bin184 TL tazminat ödenmesi gerektiği ifade edildi.
 

MAHKEME TAZMİNATI DÜŞÜRDÜ

Bursa 4. Tüketici Mahkemesi 9 Ocak’ta kararını açıkladı. Ayşe Erkan’a faiz hariç 611 bin 147 TL maddi ve 100 bin TL manevi, Nedim Erkan için ise 3 bin 610 TL maddi ve 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Gerekçeli kararda, bilirkişi raporunda 500 bin 51 TL olarak hesaplanan bakıcı giderinde yüzde 50 ‘hakkaniyet indirimine’ gidildiği belirtildi. Bu indirim ise şöyle açıklandı: “Yüzde 100 malul olan Ayşe Erkan’ın ikâmetinde kızı Hülya Polat tarafından bakıldığı, dolayısıyla yaşam boyu bakıcı giderinden Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nin içtihatları uyarınca sürekli bakıcı çalıştırmayıp aile içi dayanışması da olacağı dikkate alınarak, takdiren yüzde 50 hakkaniyet indirimi uygulanmış olup...”
 

İTİRAZ ETMEYE HAZIRLANIYORLAR

Erkan çiftinin avukatı Doğukan Algan karara itiraz edeceklerini belirterek, “Bu durumu kabul edilemez buluyoruz. Boynundan aşağısı felç kalan, hayatı boyunca bu şekilde yaşamaya mahkûm edilen Ayşe Hanım’a bir süredir kızı tarafından bakılıyor olması sebebiyle tazminatta indirime gidilmiş. Bu karar, gerçek zararı karşılamadığından itiraz edeceğiz” dedi.SuperHaber

Editör: Wan Haber