Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi'nde esnaflık yapan Çetin Işık isimli yurttaş, ayakkabı dükkanının bir kısmını kültür evine çevirerek, unutulmaya yüz tutmuş el sanatı ve dengbejliği yaşatmaya çalışıyor. Kültür ve sanat zenginliklerinin yeniden yaşam bulduğu mekanda, kadınlar gündüzleri halı, kilim, çorap gibi malzemeler örerken, akşam saatlerinde ise dengbejler hünerlerini sergiliyor. 
 

Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi'nde esnaflık yapan Çetin Işık isimli yurttaş, ayakkabı dükkanının bir kısmını kültür evine çevirerek, unutulmaya yüz tutmuş el sanatı ve dengbejliği yaşatmaya çalışıyor. Kültür ve sanat zenginliklerinin yeniden yaşam bulduğu mekanda, kadınlar gündüzleri halı, kilim, çorap gibi malzemeler örerken, akşam saatlerinde ise dengbejlere ev sahipliği yapıyor. Kültür evinde elde edilen tüm ürünlerin gelirini Rojava ve Şengal halkına gönderecek yurttaşlar, kentte dayanışma örneği sergiliyor. 


 

Kültürel miras korunacak
Göçle oluşmuş mahallede kültürel faaliyetlerin bir arada hayat bulacağı bir alanın yaratılması gerektiğine işaret eden Işık, mahalle sakinlerinin talebi üzerine kültür evini oluşturmaya karar verdiğini söyledi. Unutulmaya yüz tutmuş kültürel mirasın korunması ve geleceğe taşınması gerektiğine vurgu yapan Işık, tüm mahalleliden destek aldıklarını dile getirdi. 
 

Ortak bir çalışmanın ürünü
Mahalle sakinlerinin kendi evlerinde bulunan malzemeleri getirerek kültür evinin yapılmasına yardım ettiğini dile getiren Işık, "Mahallede annelerimiz yıllardır evlerinde kullanmadıkları kilim tezgahlarını bize verdi. Birçok kişi kilim ve halı yapabilmemiz için bizlere malzeme getirdi. Kadınlar büyük bir heyecanla tüm boş vakitlerini kültür evinde çalışarak geçiriyor" diye konuştu. 
 

Kadınlar özverili bir şekilde çalışıyor
İşe, DAİŞ çetelerinin saldırısı sonucu Kobanê ve Şengal'den göç etmek zorunda kalan halka yardım etmekle başladıklarını belirten Işık, özellikle kadınların özveri ile çalıştığına vurgu yaptı. Kadınların boş vakitlerinin tamamını kültür evinde çalışarak geçirdiğini dile getiren Işık, akşam saatlerinde ise dengbejlik kültürünün yaşatılması adına klamlar seslendirildiğini söyledi. 

2-151.jpg

3-175.jpg

4-139.jpg

Editör: Wan Haber