Eski Milletvekili Lokman Ayva, özürlülerin mevcut eğitim sistemleri içinde eğitilmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Özürlüler için dünyada eğitim modeli yok" dedi.
İhlas Koleji tarafından düzenlenecek olan TedxIhlasCollegeED Konferansı'nın konuşmacılarından eski Milletvekili Lokman Ayva, özürlülerin yaşamı ve Beyazay Derneği'nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. 11 yaşında görme yetisini kaybeden Ayva, "Ben zorlukların hayatımda birer öğrenme fırsatına dönüştüğünü anladım. Hatta şöyle de ifade edebilirim. Ben imkansızlıkların imkanlarını yaşadım. İmkansızlıklar bana imkan sundu" dedi.
Hayatın insanlara getirdikleri konusunda farklı bakış açıları olduğuna inandığını belirten Ayva, "Aslında hepimizin hayatında acılar ve tatlılar aynı pakette gelmiş. Fakat acıların farkında olup, tatlıların farkında olmamışız. O yüzden de ben şanslıyım. Acıyı da, tatlıyı da aynı oranda yaşamışım. O anlamda da kendimi çok şanslı hissediyorum" diye konuştu.
Ayva, özürlü çocuğu olan ailelerin özürlülük kavramının farkında olmadıklarını iddia etti. "Bir insan özürlü bir çocuğu olmadan önce aslında herhangi birisi. Yani diyelim ki kişinin özürlülükle hiçbir alakası olmamış, bir gün öğreniyor ki kucağındaki çocuk özürlü. Sonra görüyoruz ki o kişinin özürlülükle ilgili tutumları neyse kucağındaki yavrusunu da o şekilde algılamaya başlıyor" diyen Ayva, toplumda özürlülerin eğitim alabileceği düşüncesine inanmayan kişinin yavrusunun da eğitim alamayacağını düşündüğünü ifade etti. Özürlülerin mevcut eğitim sistemleri içinde eğitilmesinin mümkün olmadığını belirten Ayva, dünyada böyle bir sistemin var olmamasından yakındı. İnsanların tüm duyularına hitap edecek bir öğretim modelinin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Ayva, bu noktada teknolojinin bir an önce böyle bir sistemi bulması gerektiğini vurguladı.
Beyazay Derneği'nde yapılan çalışmalara da değinen Ayva, Beyazay'da ürettikleri projelerle özürlüleri eğitim sistemine almaya çalıştıklarını, bu konuda insanları ikna etmeleri gerektiğinin de farkında olduklarını söyledi. Başlatmış oldukları kampanyalarla eğitim sisteminde 150 bin civarında görünen özürlü sayısının 370 bine çıktığını belirten Ayva, amaçlarının daha geniş kitlelere ulaşmak olduğunun altını çizdi.
TedxIhlasCollegeED Konferansı için kendi rüyasını da anlatan Ayva, "Özürlülerin evlerinden çıkarak hayata dahil olduğu, sistemlerimizin onlar için de çalıştığı bir ülkede yaşamak. Tüm kurumların el ele vererek özürlüler için yeni projelere imzalar attığı, insanlığın sorunlarını diyaloglarla çözerek savaşların, kavgaların olmadığı, farklılıklarından dolayı insanların dışlanmadığı bir dünya hayal ediyorum" dedi.
Özürlülerin farklılıklarının da değerlendirilebileceğine inandığını belirten Ayva, farklılıkların da faydaya döneceği bir ortam hazırlanması gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.
(ÇK-CC-Y)

13.02.2013 12:41:46 TSI

Editör: Wan Haber