Bankalara altın satışı yetkisinin verilmesine Vanlı kuyumcu esnafı sert tepki gösterdi. Bankaların altından anlamayacağını ve vatandaşın bu konuda büyük sıkıntı yaşayacağını vurgulayan esnaflar, herkesin kendi işini yapması gerektiğini kaydetti. Bankaların altını kuyumculardan daha düşük fiyatla aldığını anlatan kuyumcu esnaflarından Yunus Sadıksoy, vatandaşın bir çeyrek bozmak için bile bankaya girmeyeceğini belirtti. Saatlerce o kuyrukta beklemenin bile büyük bir eziyet olacağını anlatan Sadıksoy, “Bu yüzden bankaların altın satışına başlaması bizim pek işlerimizi etkilemeyecektir” dedi.


Türkiye’de kuyumculuk işinden ekmek kazanan binlerce insan olduğunu ifade eden Konak Kuyumcu sahibi Hüseyin Konak ise, “Bankalar kendi işleriyle uğraşsın ve para alışverişi yapsınlar. Altın işini de lütfen kuyumcu esnafına, sanatkâra bıraksınlar. Binlerce insanın ekmeğiyle oynamak doğru değil. Bankalar ülkedeki tüm kuyumcu esnafını karşılarına alıyorlar” dedi.


Vatandaşların bankaların altın satışına itibar etmeyeceğini düşündüğünü vurgulayan Gültepe Kuyumcusu sahibi Mehmet Nuri Van da, bankaların kuyumculara oranla gram başına 2 lira eksik aldığını belirtti. Ayrıca bankada altın alırken veya satarken pazarlık yapma imkanının bile olmayacağını anlatan Van, “Bu yüzden bizim içimiz rahat. Çünkü bankaya giden vatandaş kuyrukta mı bekleyecek, fiyat mı soracak, pazarlık mı yapacak bunun gibi daha birçok şeyi yapamayacağı için her halükarda kuyumcuları seçecektir. Vatandaş benden altın fiyatını öğrendikten sonra başka bir yere satabiliyor. Ama bankada bunu nasıl yapacak. Her bankada kuyruğa mı girecekler. Bu yetkinin bankalara verilmesi başından beri yanlış bir uygulamaydı. Bence bundan biran önce vazgeçmeliler” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber