Wanhaber.com - Haber Merkezi

 

Van Büyükşehir Belediyesi 2013 yılı hedefleri arasında yer alan ve kentin önemi parkları arasında sayılan Kurtuluş Parkı’nı yeniden dizayn ediyor. Park yapma konusunda 4 yıldır önemli çalışmalar yapan Van Büyükşehir Belediyesi, kentin tüm parklarını yeniden dizayn etme çalışmalarına devam ediyor. Daha önce atıl durumda bulanan Yaşar Kemal Parkı ve Kültür Parkı’nı yeniden dizayn ederek muazzam bir görüntü veren Van Büyükşehir Belediyesi, bu yıl içerisinde bu çalışmalarına tekrar devam edecek.

“Kurtuluş parkı kente nefes aldıracak”

1980 yıllarda yapılan ve yıllardır atıl durumda bulanan park ile ilgili bir süredir proje çalışmalarını yapan belediye, projeyi tamamlamasının ardından ihale yaparak parkın yapımına başladı. Kısa bir süre önce ilk kepçe vurulan parkta mevcut ağaçların tamamı korunacak. Yaklaşık 6 bin 870 m² alan üzerinde bulunan parkın bitkisel dokusu tamamen korunacak. Parkta sadece yapısal ve sert zemin düzenlemesi yapılarak yeniden çimlendirilmesi planlanırken, tüm parkta sadece otomatik sulama sistemi kullanılacak. Alanın mevcutta bulunan güneyinde 2 ve kuzeyinden 1 adet giriş kapısı yapılacak ayrıca alanın kuzeydoğusuna yapılması planlanan otobüs durağına da 1 adet giriş verilecek. Parkın tüm girişleri ve içerisinde yapılacak çalışmalar engelli yurttaşlara uygun bir dizayn ile yapılarak, engelliler için akıllı yürüyüş yolları da yapılacak.

""

“Parkın içerisinde her şey düşünülmüş”

Parkın içerisindeki tüm zeminler kaldırılarak yerine yer döşemelerinde andezit döşeme ve taban tuğla kullanılacağı belirtilirken, ayrıca yerden aydınlatmalı taş döşemeler de kullanılacağı ifade edildi. Parkın içerisinde 4 adet kamelya ve 25 adet oturma banklarının kurulması öngörülüyor. Yine parkın birçok alanına da insanların oturabileceği oturma duvarları yapılıyor.  Daha önce anıtın çevresinde bulanan bitki havuzunun kaldıran belediye, yerine yuvarlak hatlı ve daha düşük kotta yeni bitki havuzu kuracak. Yine havuzun çevresinde küçük bazı etkinliklerin yapılacağı bir meydan da tasarlanırken, parkın içerisinde 3 erkek (1 engelli) ve 3 kadın (1 engelli) WC yapılacak. Parklarda bulunması gereken en önemli alanlardan biri olan çocuk oyun alanını da tasarlayan Van Büyükşehir Belediyesi, mevcut oyun alanına genişleterek, yeni 5 kuleli oyun gurubu kuracak. Park içerisinde özel aydınlatma armatürleri kullanacak olan Van Büyükşehir Belediyesi, bu aydınlatma geceleri parka özel bir görüntü kazandıracak.

“Kentin en büyük parkları 4 yıldır yeniden düzenlendi”

Parkların yeniden dizayn çalışmaları için 4 yıldır büyük bir gayret gösteren Van Büyükşehir Belediyesi, ilk olarak İskele sahilinde bulanan Yaşar Kemal Parkı ile çalışmalarına başlamıştı. Parkın tamamına yeşillendiren ve ağaçlandıran Van Büyükşehir Belediyesi, burada bölgenin en büyük çocuk oyun gurubunu kurmuştu. 80 bin m2 alan üzerinden bulanan Yaşar Kemal Parkı’nda 300 kişilik çocuk oyun grubunun yanı sıra tenis kortu, basketbol ve voleybol sahası ve çocuk trafik eğitim parkı kurmuştu.

 

""

“Kültür parkı kentin nefesi oldu”

Van Büyükşehir Belediyesi yine yıllardır atıl durumda bulanan Kültür Parkı’nı yeniden dizayn ederek Van’ın en büyük ve en güzel parkı haline getirdi. 130 bin metrekare alan üzerine kurulu park 30 bin metrekare alanı festival alanı, geri kalan 100 bin metrekare alanını ise yeşil alan olarak düzenlendi. Parkta 23 kamelya, fitnes spor grubu, festival alanı, yürüyüş bisiklet ve koşu yolları, 4 çocuk eğlence parkı, 300 çocuğun bir anda oynayabilecekleri dev bir oyun grubu kuran Van Büyükşehir Belediyesi, parkın tüm alanlarına ışıklar yerleştirerek, ayrı bir güzellik verdik. Yine parkta dinlenme ve piknik amaçlı gelenler için 150 araç park yeri, 2 süs havuzu, ibadete açık bir erkek ile bir kadın mescidi ve 25 adet barbekü kurmuştu.

“Van’da kişi başına yeşil alan miktarı arttı”

Yine Van Büyükşehir Belediyesi 100 bin m2 alan üzerinde Kent Ormanı kurarak, 10 bin fidan dikmişti. Bu çalışmalarla birlikte 2009 yılında kişi başına düşen yeşil alan miktarı 2.20 metre iken bugün itibariyle kişi başına düşen yeşil alan miktarı 2.70 metreye ulaştı. 

""

Editör: Wan Haber