Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Sur’da 3 bine yakın kişi istihdam edilecek, Cizre’de bin 200 kişi bu kapsamda istihdam edilecek. Ayrıca telafi eğitimleri bakımından da Milli Eğitim Bakanlığımız telafi eğitimlerini tamamladı ve şu anda 7 bin öğrencimizin telafi eğitimlerinin başka ilde ve ilçelerde sürdürmesini Milli Eğitim Bakanlığı başarıyla yerine getiriyor” dedi. 

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrasında basın açıklamasında bulundu. Pakistan’nın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da bir lunaparkta düzenlenen terör saldırısına değinen Kurtulmuş, “Bir insanlığa karşı yapılmış bir saldırıdır. Bütün dünyadaki herkesin bu saldırıyı lanetlemesini arzu ediyoruz. Terörle uzun yıllardır karşı karşıya kalan ve son zamanlarda da kitlesel terör eylemleriyle derin acılar yaşayan milletimiz bir kez daha görmüştür ki terörün dili, dini, milleti ve haysiyeti yoktur. Bu haysiyetsiz, şerefsiz, namussuz saldırıyı bütün benliğimizle kınadığımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısında 6 ana maddenin ele alındığını söyleyen Kurtulmuş, “Bunlardan birbiriyle bağlantılı olan 3 madde; birlik, huzur ve demokrasi eylem planının gelmiş olduğu son nokta ve ayrıca bu eylem planı çerçevesinde operasyonlardan sonra terörden temizlenmiş olan illerimizde sahada yürütülen çalışmaların koordinasyonu ve bu çalışmalardan sonra atılacak olan kentsel dönüşüm ile ilgili detaylı tartışmaları bakanlar kurulumuzda yaptık. Operasyonlar ile ilgili sahada ki çalışmaları Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz özetledi. Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı bakanlar kurulumuza bilgi verdi. Birlik, huzur, demokrasi eylem planının son geldiği nokta hakkında bakanlar kurulumuzu bilgilendirdim. 81 maddelik bir eylem planı hazırlanmıştı. Aşağı yukarı ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşları, bütün bakanlıklarımız bu 81 maddelik eylem planında üzerlerine düşenleri ilk günden itibaren titizlikle yerine getiriyor. Bunların bir kısmı uygulanmaya konuldu, bir kısmının sonuçları alınmaya başlandı, bir kısmı da orta ve uzun vadede sonuçları alınacak çalışmalardır. Sur’da 3 bine yakın kişi istihdam edilecek, Cizre’de bin 200 kişi bu kapsamda istihdam edilecek. Ayrıca telafi eğitimleri bakımından da Milli Eğitim Bakanlığımız telafi eğitimlerini tamamladı ve şu anda 7 bin öğrencimizin telafi eğitimlerinin başka ilde ve ilçelerde sürdürmesini Milli Eğitim Bakanlığı başarıyla yerine getiriyor. Ulaşım konusunda ise, gerekli çalışmalar yapılıyor. Operasyonlar dolayısıyla kapalı olan Şırnak Havalimanı açılmıştır. Şırnak-İstanbul seferleri başlamıştır. 4 Nisan’dan itibaren yaz tarifesiyle birlikte Şırnak-Ankara seferleri de başlayacaktır. 81 maddelik eylem planına baktığımız zaman her birisi kendi istikametinde yürüyor. İlgili bakanlıklar üzerine düşen sorumlulukları yerine getiriliyor. Silopi’de örnek bir çalışma modelini ortaya koyuyoruz. Zarar ziyan tespitlerinden kentsel dönüşüm programına kadar nelerin yapılacağını biliyoruz. Bunların uygulamasında bir model oluşturduktan sonra bunu diğer illerimizde de uygulayacağız” ifadelerini kullandı. 

Editör: Wan Haber