2014 çalışma programında yer alan ‘Sektörel Bölge Tanıtım’ faaliyeti kapsamında DAKA’nın daveti ile Van’a gelen Erbilli gazeteciler, 4 günlük program kapsamında Atatürk Kültür Parkı’ndaki ‘Dünyanın En Kalabalık Van Kahvaltısı'nın Guinness rekoru ile birlikte kentin tarihi ve turistik ören yerlerini gezdi. 
Van’ın tarihi ve coğrafi güzelliklerini görüntüleyen gazeteciler; ziyaret ettikleri Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (Van TSO) Başkanı Necdet Takva ve DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, iş adamları ve turizmcilerle röportajlar yaparak ülkelerindeki televizyon kanallarında yayınlayacak.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından daha önce hazırlanan ‘Van Güzel’ tanıtım CD’si ve materyallerinde verildiği Erbilli gazeteciler, 4 günlük yoğun programın ardından konakladıkları otelden DAKA uzmanları tarafından ülkelerine uğurlandı.


Kürdistanlı gazeteciler ülkelerine dönmeden önce 4 günlük Van programı ile duygu ve düşüncelerini paylaştı. İlk kez geldikleri Van’da kendilerine gösterilen sıcak ilgi ve kentin güzelliklerinden duydukları memnuniyeti dile getiren gazeteciler, bu tür organizasyonların diğer mesleklerle birlikte sık yapılması tavsiyesinde bulundu. Gazeteciler, yaz aylarında 40 derecenin üzerindeki kavurucu sıcaklıktan serin bölgelere tatil için giden Kürdistanlıların ilk tercihinin iyi bir tanıtım yapılması halinde Van olacağını dile getirdiler.

1-077.jpg

Bölgedeki sınır kapılarının bir an önce açılması Van-Çatak-Habur karayolunun bitirilerek, Erbil-Van arasındaki uçak seferlerinin başlamasının iki ülke arasındaki gidiş gelişlere önemli katkısı olacağı vurgulanırken; Van programına Erbil’de yayın yapan Rudav TV başta olmak üzere Geli Kürdistan TV, Payam TV, gibi önemli yayın kuruluşların temsilcileri katıldı.


20 yıldır İran’a gidip geldiğini ve orada uzun süre kaldığını ifade eden Payam TV muhabiri Jalal Mohammad, “Ben oraya gittiğimde hep gurbette olduğum hissini yaşıyorum fakat Van’da o gurbetlik hissini hiç yaşamadım. Kendimi evimdeymiş gibi hissettim. Buradaki insanlar çok alçak gönüllü. Hiç kimsede kibir göremedim. Kendilerini büyük görmüyorlar. Gururlanmıyorlar, kibirlenmiyorlar. Şehir merkezinde dolaşırken kadınların yüzde 80’ininin kapalı olduğunu gördüm. Bu da bizim inancımıza, gelenek ve göreneklerimize uygun bir durum. Suriye’deki Kürtleri gördüğüm için Van’daki Kürtlerin onlara benzeyeceğini tahmin ediyordum fakat buradakiler daha farklı, daha alçak gönüllü insanlar. İnsanlar aynı zamanda da çok bakımlı ve temiz görünümlü. Van’dan çok olumlu şeylerle ayrılıyoruz. Burada çok sıcak bir şekilde karşılandık. Van’da bulunduğumuz süre içinde 3-4 bölümden oluşan paket programlar hazırladık. Ülkemize döndüğümüzde bunları yayınlayacağız” dedi.

3-080.jpg


Van programı ile ilgili kendisine gideceksin dediklerin gelmek istemediğini ifade eden Geli Kürdistan TV muhabiri Hawkav Yassen, “Van programına başka arkadaşların gitmesini istiyordum fakat gelip buradaki güzellikleri ve insanların sıcaklığını görünce fikrim tamamen değişti. Van’ın tek bir eksikliği var, o da tanıtım. Eğer bu bölge iyi tanıtılırsa çok daha fazla insan bu güzellikleri görmek için gelecektir. Turizm açısından potansiyel taşıyan çok önemli yerler var. Tarihi ve turistik yerlerdeki eksikliklerin de Türk hükümeti tarafından giderilmesi ve buralara yatırımlar yaparak güzelleştirmesi gerekir. Mesela Muradiye’deki şelale çok güzel doğal bir güzellik ancak yolu yok. Tepeden aşağıya inerken kaldırım taşlarıyla merdiven yapılarak rahat inilip çıkılabilir. Önemli bir eksiklik de Van Gölü kıyısında plaj ve yüzülecek alanların olmaması. Van’a yapılan organizasyon ve bizim tanıtımlarımızdan sonra çok sayıda insan gelecektir. Bu tür organizasyonların devam etmesi gerekir” dedi.


Van’a gelmekten dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Peyam TV kameramanı Nawzad Ahmed, “Televizyonda bana ilk haberi verdiklerinde çok heyecanlandım. Türkiye’de yaşayan Kürtleri çok merak ediyordum. Herkesin güler yüzlü, sabırlı, yardımsever ve merhametleri yüzlerinden okunuyor. Van ile yaşadığımız il arasındaki farklardan bir tanesi de burada elektrik ve su kesintisine hiç rastlamadık. Bu da önemli bir şey” dedi.

4-071.jpg

Bu organizasyon fikrinin çok güzel olduğunu ifade eden Hawlati gazetesi muhabiri Sirwan Hossein ise, “Yalnızca bunun başarıya ulaşması için en az 15-20 tane daha bu ve buna benzer organizasyonların yapılması gerekiyor. Kürdistan'dan insanların Van’a gelmesi için Van’ı tanıtan reklamlara ağırlık verilmesi gerekiyor. Sürekli reklam yapılması lazım. Bunun haricinde de Kürdistan'daki turizm seyahat acenteleri ile anlaşıp Van’a ucuza seyahat tur organizasyonları yapılırsa çok sayıda insan gelir” dedi.

 

Editör: Wan Haber