Kredi kartı ile ilgili yapılandırma müjdesinin ardından başvurular başladı ve birçok vatandaş borçlarından kurtuluyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu bu fırsat ile milyonlarca vatandaş sorunlu kartlarından ve kart borçlarından kurtulacak.

Kredi kartı ile ilgili yapılandırma müjdesinin ardından başvurular başladı ve birçok vatandaş borçlarından kurtuluyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu bu fırsat ile milyonlarca vatandaş sorunlu kartlarından ve kart borçlarından kurtulacak.​​​​​​​

Bu yapılandırmanın en güzel yanlarından birisi de borcu ödenecek kredi kartının da kapatılıyor olması. Böylece sorun yaşadığınız, borç sarmalına girdiğiniz karttan tamamen kurtulmuş olacaksınız. Eğer kredi kartına ihtiyacınız varsa Ziraat Bankası size yeni bir kart verecek. Böylece temiz bir sayfa açacak ve sorunlarınızı geride bırakacaksınız. Yapılandırmadan yararlanmak için takibe düşmemiş olmak gerekiyor. Yani yasal işlem başlamamış olmalı. Ayrıca ödeyeceğiniz taksit aylık gelirinizin yüzde 75'ini geçemeyecek.

BORÇ SARMALI

Milyonlarca vatandaş sahip olduğu kredi kartlarının asgari ödeme tutarını yatırarak aslında büyük bir borç sarmalına da girmiş oluyor.

Kredi kartından gelirinin üstünde alışveriş yapan tüketici, bunun asgarisini ödediğinde borcunun katlandığını çok fark etmiyor. Bir sonraki ay toplam borca faiz işletildiğinden aslında ödediği tutarın büyük kısmı faize gidiyor. Yeniden alışveriş yaptığında ise artık geri dönülmez ve sonu gelmez bir borç yükünün de altına giriyor.

NE YAPMAK LAZIM?

Bu yüzden aslında gelirimize göre harcama yapmak bizi rahatlatacak. Ödeyebileceğiniz kadar kredi kartını kullanır ve ay sonunda da toplam borcu kapatırsanız aslında bir aylık faizsiz bir kredi kullanmış oluyorsunuz.

Çünkü borcun tamamını kapattığınızda herhangi bir faiz işletilmiyor. Eğer acil harcamalarınız olur da gelirinizden çok borç yaparsanız, bu kez de asgari tutarın üzerinde bir ödeme yapmaya çalışarak faiz yükünü azaltabilirsiniz.

NAKİT ÇEKİM UYARISI

Kredi kartında en tehlikeli harcama çeşidi nakit çekim oluyor. Eğer karttan nakit çekerseniz, bu andan itibaren faiz işlemeye başlıyor ve ödeyeceğiniz ana kadar borç artırılıyor. O yüzden nakit ihtiyaçlarınızı tüketici kredisiyle karşılayabilirsiniz. En güzelinin ise bankaya borç yerine eşe dosta borçlanmak olduğunu da hatırlatalım.

BUNLARA DİKKAT!

Kredi kartı limitini gelirinizin çok üstünde belirlemeyin.
Her alışverişin cebinizden çıkacak bir para olduğunu unutmayın.
Taksitli alışveriş yapınca taksitleri zamanında ödeyin ve asgarisini ödeyerek ikinci bir faize girmeyin.​​​​​​​

Kartınızdan nakit çekmeyin, faizler çok yüksek.Banka 'Alışverişlerinizi taksitlendirelim' ya da 'Erteleyelim' teklifi yaparsa, iki kere düşünün. Hem ücret hem ikinci kez faiz ödeyeceksiniz.

Borcun tamamını yatıramıyorsanız, asgari tutarın üzerinde ödeme yapın.
Ekstrelerinizi her ay inceleyin, harcamaların sizin olup olmadığını araştırın.
2 ya da 3 kart yerine tek kart kullanın.

(TAKVİM FARUK ERDEM)

Editör: Wan Haber