Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve tüketici Hak arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, yapmış olduğu yazılı açıklamada, kredi kartları ile ilgili alınmış olan komisyonlardan dolayı sürekli şikayet aldıklarını dile getirerek, bu hususta tüketicilerin izleyecekleri yol haritasını paylaştı.

Bir süre önce araç muayenelerinde kredi kartı ile işlem gerçekleştirildiğini dile getiren Altay, araç muayenesinde yetkili kurum yalnızca nakit bir şekilde ödeme işlemleri gerçekleştirildiği için muayene ücretlerini kredi kartı ile de kabul etmeye başladı. Fakat muayene ücretlerinin kredi kartı ile ödendiğinde komisyon alındığına dair çeşitli şikayetler dahi almaya başladıklarını söyledi. Araç muayene ücretlerini kredi kartı ile ödeyenlerden yaklaşık olarak 10 lira bir komisyon alınması, zaten yüksek miktarda bulunan muayene ücretlerine tepkileri daha da artırdı ifadelerini kullandı.

 Altay, 5464 sayılı banka kartları ve kredi kartları kanunu 17. Maddesinde işyerlerinin, kart hamillerinin yapmış oldukları hizmet ve mal satım alımlarının bedelini banka kartı veya kredi kartı ile ödeme isteklerini kabul etmek zorunda olduğunu dile getirerek, bu sebeple kanun gereği hiçbir biçimde kredi kartından komisyon ya da hizmet bedeli adı altında kesinti yapılmasının yasal olmadığı kaydedildi. Yalnızca araç muayene işlerinden değil, bazı market, işyeri ve fatura ödeme işlemlerinin de kredi kartı ile yapılan işlemlerde komisyon aldıklarına dair şikayetlerin geldiğini belirten Altay, kredi kartı komisyonlarının bu tip durumlarda alınmasının yasal  olmadığı hükmüne varıldığını belirtti.

Editör: Wan Haber