WANHABER

Koronavirüsün tüm dünyada etkili olması çoğu şirket çalışanlarını evden çalışma şartıyla evden çalışmalara izin verdi. Peki evden çalşacak olan insanların yasal hakları nelerdir? Detaylar haberimizde...

Hem sosyal hem de ekonomik olarak büyük sorunlar çıkaran korona virüs etkisini gün geçtikçe daha da ertırmakta ve insanlara bazı yaptırımlar yapmak zorunda bıraktırmakta.

Korona nedediye çoğu şirket kapandı, kalan diğer şirketler ise çalışanlarını evden çalışmaları için home Office sistmine geçirdi. Bazı şirketler ise çalışanlarını ücretsiz izne çıkardı. Hal böyle olunca binlerce insan mağdur oldu. Google’nin veri kaynaklarına göre Türkiye’deki işyerlerinde yoğunluğun yüzde 78 azaldığını görülmekte. Peki evden çalışanların yasal hakları nelerdir? İşte detaylar…

*Mazeret izni

Korona olağan bir durum olduğu için mazeret izni kullanılamıyor. Ancak evlilik, yakın akraba vefatı söz konusu oldumu mazeret izni kullanılabilir.

*İşveren ücretsiz izin verebilr mi?

Korona birçok sektörü etkiledi bu sektörleden hizmet ve turizm en çok etkilenlerin başında gelmektedir. Bu sebepten dolayı işveren ekonomik zorlukar yaşıyorsa ücretsiz izin verebilir ki bu da karşılıklı anlaşma dahilinde olur. Eğer çalışan kabul etmez ise sözleşmesini fesh ederek tazminatını alır.

*Yıllık izin kullanılabilir mi?

Çlıştığınız yerde an az bir yıl boyunca çalışmış olmuş olmalısınız. Bir yılnız dolduğu halde yıllık izinlerinizin kullanılmasında sakınca yoktur.

*evden çalışma ne kadar yasal?

Evden çalışma alt yapının olması ve gerekli işlem yapılıyorsa olağan durumlarda evden çalışılabilir. Tabi bu konuda işveren her türlü teçhizatı sağlamak zorundadır.

*işveren toplu tati verebilir mi?

İşveren bu durumda  toplu tatil verebilir, yalnız tatil verdikleri çalışanlarına maaşlarına yatırmak zorundadır.

*evden çalışırken fiyat farkı olur mu?

Evden de ofisteki çalışma saatleri aynı olduğu ücretin artması ya da azalması söz konusu olamaz

*evden çalışırken sözleşme olmalı mı?

Herhangi bir yerden sadece ev şartı olmaksızn öncesinde her türlü riske karşı kurallar yasal olarak konuşulmalıdır.

*evde iş kazası drummunda kim sorumlu*

Evden de çalışıldığı zaman işten dolayı oluşabilecek bir kazanın sorumluluğu işverene aittir.

Editör: Wan Haber