Kobani ilçe merkezinde meydana gelen patlamaların ardından oluşan duman Türkiye tarafından da görülüyor. Öğle saatlerinde Suriye tarafından atılan ve Türkiye tarafına düşen havan topu mermisinin parçalarını gazetecilere gösteren bölge sakinleri yaşananlara tepkili.

Öte yandan yaşanan gelişmeleri takip eden TRT muhabiri Özlem Pirim’in Kobani’yi Arapça ismi olan Ayn-El Arap ismiyle anlatması, bölgede toplananların tepkisine yol açtı. Suriye’deki ilçenin adının Kobani olduğunu belirten bu kişiler yerleşim birimi için ‘Ayn-El Arap’ diyen muhabir ve kameramanına tepki gösterdi. Kısa süreli tartışma araya girenler tarafından büyümeden önlenirken, TRT muhabiri bölgeden uzaklaştı.

Öte yandan ilerleyen saatlerde Şanlıurfa Suruç İlçesindeki sınırın Türkiye tarafına ikinci bir havan mermisi düştü. Bu havan mermisi de bölgedeki gelişmeleri takip eden Kazım Kızıl tarafından saniye saniye görüntülendi, Kızıl görüntüyü Facebook hesabından paylaştı.

SINIRDA TOPLANANLARA MÜDAHALE EDİLDİ, SURUÇ’A YİNE HAVAN DÜŞTÜ
Kobani’den İslam Devleti örgütü (IŞİD) ile YPG güçleri arasında çatışmalar sürerken, Suriye tarafından saat 14.20 sıralarında atılan bir havan topu mermisi Türkiye sınırına yaklaşık 2 kilometre mesafede boş araziye düşerek patladı. Kimsenin yaralanmadığı olay, gün içerisinde 3′üncü kez tekrarlanması sınır hattında paniği artırdı.

Öte yandan HDP’nin çağrısı ile IŞİD’in hedefindeki Kobani’ye destek için başlatılan direniş nöbeti için aralarında HDP’li milletvekili ve belediye başkanlarının da olduğu yüzlerce kişi sınır hattında toplandı. Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarında toplanan ve daha sonra yürüyerek sınır hattına giderek burada insan zinciri oluşturan kalabalık, güvenlik güçlerinin yaptığı anonsların ardından dağıldı.

Ancak daha sonra bu kez sınır hattına yakın bir bölgede yeniden toplanan kalabalığa dağılmadıkları gerekçesiyle güvenlik güçlerince biber gazı bombalarıyla müdahale edildi. Yüzlerce kişinin etkilendiği müdahale sırasında yaralanan bir kadın ise Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından otomobille hastaneye götürüldü. Uzun süren müdahale sırasında kalabalıkta bulunan bazı kişilerin ise güvenlik güçlerine taş attığı görüldü. Müdahale, kalabalığın sınır hattından uzaklaştırılması ile sona erdi.

Öte yandan bir Twitter kullanıcısı da biber gazı kovanıyla kırılmış kolunun fotoğrafını Twitter’dan paylaştı.

PATLAMALAR KORKUTUYOR
Çatışmalar sırasında sık sık ateşlenen havan topu mermileri sınır hattına ve Kobani’nin iç kesimlerinde patlamaya devam ediyor. Patlama sırasında oluşan gürültü ve ardından yükselen dumanlar sınır hattında bulunanları tedirgin ediyor. (DHA, ZETE)

Editör: Wan Haber