Adaylar tarafından kütüğe göre askerlik nereye çıkar? Ya da kısa dönem askerlik nereye çıkar? Soruları sıklıkla arama motorlarında araştırılan ve cevabı merak edilen konuların başında yer almaktadır. Günümüzde askerlik anıları ile ilgili herhangi bir konu anlatılmaya başlanıldığında değinilen en çokta konulardan biri de kütüğe göre askerliğin verilip verilmediği hususları ile ilgili olmaktadır. Kimi vatandaşlar, hemen herkesin oturduğu yani ikametgah ya da kütüğe göre askeri birliği olan şehre gönderildiği düşünülmektedir.

Kısa dönem askerlik celp dönemleri bazen uzun dönem askerlik celp dönemlerine göre çeşitli değişiklikleri beraberinde getirebilmektedir. Özellikle de bundan birkaç dönem öncesine kadar 4 yıllık üniversite mezunu olan her Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı kısa dönem askerlik yapabilme serbestisine sahipti.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan son çalışmalar neticesinde artık Türkiye’de askerlik süresinin 6 aya indirgenmesi sistemine geçiş yapılmıştır. Bu durum, aslında 2 yıllık Yüksek Okulu mezunu vatandaşların dahi askerliklerini asteğmen ya da astsubayı statüsünden yapmalarına olanak tanımıştır.

Hemen her nüfus kütüğüne karşılık bir şehir ve belirleneceği dahi söylenen konular arasında yer almaktadır. Peki gerçekten de vatandaşların düşündükleri gibi midir? Yani her asker adayının ya da kısa dönem askerlik yapacak olan vatandaşların nüfusa kayıtlı oldukları kente yani kütüğe göre mi askerlik yeri belirlenir mi?

İşte Bu soruların cevapları ve çok daha fazlasını bu makale de bulmak mümkün.

Normal şartlar altında bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşının kütüğünün kayıtlı olduğu ya da ikametgahının bulunduğu il ya da ilçe sınırlarına askerliğini yapmaması şartı konmuştu. Fakat artık askerlik sistemi o kadar güzelleştirildi ki geçici görev sistemleri ile dahi özellikle de rütbeli statüsünde faaliyet gösteren askerlerin rapor dahilinde istedikleri yere gidip askerliklerini yapmaları avantajı sağlanmıştır.

TSK Hangi Sisteme Göre Askerlik Bölgelerini Belirler?

20 yaşını tamamlayan hemen her Türkiye Cumhuriyeti Devleti erkek vatandaşı askerlik görevini yerine getirmek amacıyla işlemlerini başlatır ve TSK ya sunulmak amacıyla başvurularını tamamlar. TSK, bilgisayar üzerinden “Random” yani sıradan, rastgele olarak adlandırılan sınıf, tertibat ve askerlik ile ilgili bölgeyi belirler.

Sınıflandırılmış yükümlü ise genel itibariyle askerlik hizmeti altına alınacak olan vatandaşın sevk edileceği sınıfın ve birliğin tam, net bir şekilde belli olduğunu göstermektedir. Elektronik devlet uygulaması üzerinden askerlik sorgulama açısından bakıldığında sınıflandırılmış yükümlü ibaresi ile karşılaşan erkek adayların askerlik yapacakları yerlerin açıklanma tarihinde hangi birlik ve hangi sınıfa teslim olacakları yazacaktır.

Türkiye’de Özellikle de Milli Savunma Bakanlığı tarafından gereksinim duyulan asker sayıları öncelikli olarak belirlenir ve bu sayısı belirlenen askerlerin kara, hava, deniz, Jandarma ya da sahil güvenlik statülerine göre dağılımları ve gereksinimleri tekrardan belirleniyor. Buna göre celp dönemlerinde hangi kuvvet Komutanlığı’na ne kadar asker gereksinimi var ise ona göre celp dönemleri oluşturmaktadır.

Kütüğe Göre Askerlik Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

TSK’nın her celp dönemi gereksinimleri doğrultusunda askeri alımlar ile ilgili işlemler yerine getirilmektedir. Tabii bu gereksinimler de hemen her dönem değişiklik gösterebilir. Bu sebeple belirlenen şu şu illerin nüfusuna kayıtlı olan yükümlüler şuralarda ya da bu illerin nüfusuna kayıtlı olan vatandaşların ise şuralarda görev yapacaktır diye bir üsul bulunmamaktadır. Yani kütüğe göre askerlik nereye çıkar sorusunun cevabını anlayabilmek ya da verebilmek aslında mümkün olmamaktadır. Yükümlü olan vatandaşların nitelikleri ve silahlı kuvvetlerin gereksinimleri doğrultusunda herhangi bir planlama mutlaka yapılmaktadır. Bu konuda TSK’nın resmi olarak vermiş olduğu cevap aşağıda anlatılmıştır.

“Eğitim birliklerinde Acemi eğitimine devam eden erlerin/ erbaşların kadro birliklerine dağıtımları ile ilgili işlemler genel itibariyle karargah-kurum birliklerinin erbaş ve er kadro gereksinimi, tahsil ve sağlık durumları ile yetişmiş oldukları branş ya da İkamet ettikleri ve nüfusa kayıtlı bulundukları iller ile mevzuat kapsamında bulunan durumlar da dikkate alınmak suretiyle hiçbir müdahale olmaksızın bilgisayar ortamında kura usulü ile yerine getirilmektedir.” Denilir.

Editör: Wan Haber