Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Ünsal Keser, resmi gazetede yayınlanan ve yürürlüğe giren "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmenliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair" yönetmeliğe karşı çıkarak, bu yönetmeliğin doğal çevrenin felaketi olacağını hatırlatarak, merkezi hükümetin "Her şeyi ben bilirim" yanılgısından bir an önce vazgeçmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Mimarlar Odası Van Şubesi, 1 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmenliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ilgili oda binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Şube Başkanı Ünsal Keser, " Yeni yürürlüğe giren yasa ile meslek odaları dışlanarak, yerel yönetim ve odaların eşgüdümlü çalışmalarının yolu kapılmak suretiyle odalarımızca bugüne kadar gerçekleştirilen sayısız tespitler sonucunda idarelere bildirilen ve yasal işlem başlatılan yetkisiz-sahte unvan kullanımının denetimsiz bir biçimde artmasının yolu açılarak, gerek meslek mensupları gerekse halkın mağdur edilmesinin yolu açılmaktadır" dedi. 

'Demokratik katılım esas alınmalıdır'

Keser, çıkarılan yasanın kamu yararı ilkesine aykırı olduğunu belirterek, "İnsana, doğaya, tarihe kültüre ait değerlerin yok olmasının yolunu açan ülke kaynaklarının denetimsiz şekilde insan unsuru ile ilişkilendirilemeyecek 'Marka şehirlere' heba eden yerinden yönetim kuruluşlarını demokratik esaslara aykırı olarak merkezi idarenin emrine amade hale getirilmeye çalışılıyor. Türkiye'deki mimar ve mühendisleri yok sayan telif haklarının yeniden düzenlemelerinin geri çekilmesi gerekir. Bu tür düzenlemelerin tüm bakanlık, yerel yönetimler, üniversiteler meslek odaları gibi tüm tarafların demokratik katılımını esas alan çalışmaların sonucunda gerçekleştirilmesi gerekiyor" dedi. Keser, hükümetin "Her şeyi ben bilirim" yanılgısından bir an önce vazgeçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Wan Haber