Eğitim hayatının gelişim gösterdiği özellikle de son zamanlarda arama motorlarında öğrenciler ve burs almaya muhtaç olan kişiler tarafından sıklıkla arama motorlarında Kaymakamlık bursu nasıl alınır? Kaymakamlık bursu başvurusu ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmaktadır.

Bizler de bu makalede gerek öğrenciler gerekse de Kaymakamlık bursu almaya gereksinim hisseden diğer vatandaşlar açısından bu sorunun yanıtını değerlendirmeye çalıştık. Hepinize keyifli okumalar dileriz.

Kaymakamlık makamları 2020 ile 2021 eğitim ve öğretim senesi içerisinde üniversite ve lise talebelerine burs vermektedir. Öğrenciler, İkamet ettikleri bölgelerinin kaymakamlıklar alanına giderek başvuruda bulunabilir. Özellikle de üniversite öğrencilerine burs verilmektedir. Fakat bu birçok kişi tarafından bilinmemektedir. Öğrenciler, kaymakamlık makamlarının yapmış olduğu bu yardımları duymamış veya o konu ile ilgili yanlış bilgilere sahip olabilmektedir. Makalenin başında da anlatıldığı gibi bizde bu makalede hem öğrencileri aydınlatmak hem de Kaymakamlık bursu ile ilgili gereken şartların neler olduğuna değineceğiz.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, özellikle de ortaokuldan itibaren tahsillerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmeleri açısından Kaymakamlık makamları, maddi durumu el vermeyen öğrencilerimize çeşitli avantajları ve maddi imkanları tanımaktadır.

İlkokul, ortaokul, Lise ve yüksek öğrenim talebeleri açısından bu imkan sağlanmaktadır. Kaymakamlık bursu nedir? ve kimlere öncelik tanınır, başvuruları nasıl yapılır, koşulları nelerdir ve kimler başvuru yapamaz? Gibi soruların cevaplarını bu makalede bulmak mümkündür.

Kaymakamlık Bursu Başvurusu Nereden Yapılmaktadır?

Burç açısından başvuru tarihlerinin kesinlikle kaçırılmaması gerekir. Öğrencilerin kırtasiye, kitap ve gereksinimlerini karşılaması amacıyla karşılıksız bir şekilde kendilerine maddi destek sağlamaktadır. Kaymakamlık binası içerisinde hizmet vermekte olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına öğrencilerin bizzat giderek başvuru işlemlerini gerçekleştirmesi gerekir. Ödemeler, sadece maddi açıdan gerçekten de ihtiyaç sahibi olan kişilere yapılmaktadır. Uzman yetkililer aracılığı ile öğrenciler ile ilgili yapılacak çeşitli araştırmaların neticesinde kaymakamlık makamı hangi öğrencilere Kaymakamlık bursu verileceğine karar vermektedir. Geri ödemesiz verilen bu maddi imkanların okulların başlama tarihinden itibaren verilip okul bitimine kadar devam ettiğinin bilinmesi gerekir.

İlçelerde bulunan öğrencilerimizin özelliklede Kaymakamlık makamlarına bizzat kendilerinin başvurmaları daha avantaj sağlayacaktır. Fakat Kaymakamlık makamının uzak olduğu bir yerlerde ise Eğer Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat etmeleri deyip işlerimi daha da kolaylaştıracaktır.

Kimler Kaymakamlık Bursu Alabilir?

Burs açısından başvuru yapan öğrencilerin Herhangi bir sosyal güvencesinin bulunmaması öncelikli olarak aranan koşullardan bir tanesidir. Başvuruyu yapan öğrencinin ailesinin gelirinin düzenli olmaması ya da yetersiz olması gerekir. Burs başvurusu işlemlerini gerçekleştiren öğrencinin ailesinin sahip olduğu gelirin tamamının muhtaçlık sınırının altında olması gerekecektir. Bu koşulları yerine getiren aile ve öğrencilerin fakirlik belgesi temin etmesi gerekecektir. Fakirlik ve yoksulluk belgesi genel itibariyle başvuru yapan öğrencilere ya da ailelerinden muhtarlıklar tarafından ücretsiz bir şekilde verilmektedir.

Kaymakamlık Bursu Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

  • Öncelikli olarak Türkiye Cumhuriyeti

Devleti vatandaşı olmak gerekiyor.

  • Örgün Öğretime halen devam ediyor olmak gerekiyor.
  • Yalnızca eğitim açısından kullanılması gerekiyor.
  • Bir çocuk açısından burs desteği sağlanmaktadır.
  • Aynı anda iki kardeş açısından eğitim bursu verilmemektedir.
  •  Aile içerisinde fert başına düşen aylık gelir, özellikle de asgari ücretin 1/3’ünden fazla olmaması gerekir.
  • 18 yaşından büyük talebelerinin fakirlik belgesine sahip olması gerekir.
  • Maddi geliri yüksek olan aileler eğitim açısından verilen bu tip desteklerden faydalanamamaktadır.

Kaymakamlık makamları aracılığı ile öğrencilerin eğitimleri açısından verilmekte olan bu maddi desteklerin yalnızca öğrenciler için kullanılması en önemli koşullardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Verilen yardımların ailenin gelen istek ve harcamalarında kullandığı tespit edilirse eğer bu burs derhal sonlandırılacaktır.

Kaymakamlık Bursu Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Öğrenciye ait kimlik fotokopisi ve kimliğin aslı
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık resim
  • Muhtarlık makamlarından alınmış İkametgah belgesi
  • Bağlı bulunan muhtarlıklardan alınmış fakirlik kağıdı
  • Başvuru formu ve belgelerin başvuru esnasında eksiksiz bir şekilde doldurulması ve teslim edilmesi gerekir.

Peki Kaymakamlık Bursu Ne Kadardır?

Kaymakamlık makamları her sene aileden 1 çocuğa eğitim birimi Katkı sağlamak amacıyla burs vermektedir. Öğrencilerin eğitim gören bir başka kardeşi var ise destekten bir diğer kardeşi faydalanamaz. Öğrenciler açısından karşılıksız bir şekilde kendilerine verilen bu burs ilkokul ve ortaokul öğrencileri için 500 TL iken ikinci eğitim öğretim dönemi açısından 500 TL karşılıksız maddi destek verilmektedir. Lise ve önlisans eğitim kurumlarında okuyan öğrenciler için ise en düşük 456 TL en yüksek ise 900 TL olmasıdır.

Kaymakamlık Burs Başvuruları Sorgulaması

T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile öğrenciler sisteme giriş yaptıktan sonra aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sitesinde giriş yapacaklar. Sorgulama sayfası üzerinden öğrenci yardımları seçeneği kullanılır. Bursun onaylanıp onaylanmadığı sorgulama sayfasında belirtilir. Başvuru geri çekildiğinde ise sorgulama sistemi de herhangi bir bilgiye ulaşılamayacaktır. Kaymakamlık makamlarının haricinde devlete burs vermektedir.

Makalenin tamamı göz önüne alındığında bir öğrencinin, Kaymakamlık bursundan faydalanması için yukarıda maddeler halinde sıralanmış koşulları eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekir.

Editör: Wan Haber