Bir insanın kariyer planlama yöntemi, bir şirketin uzun dönem stratejik plan yapmasından çok farklı değil. Aynı aşamalardan geçmeniz gerekiyor.

Öncelikle heyecan verici bir hedef koymanız gerekiyor. Bu hedefin de gerçekçi olması gerekiyor. Hepimiz bunu çok iyi yapamıyoruz. Hedeflerimizin bir kısmı duygusal oluyor. İçinde bulunduğumuz duruma göre bazen kızdığımız için duygusal kararlar verebiliyoruz. Ben kurumsal hayattan çıkacağım diyoruz mesela. Aslında derdimiz kurumsal hayatla değil belki o an çalıştığımız şirketle ilgili bir sorun var. 

Ya da yetkinliklerimizle bağdaşmayan bir hedef koyabiliyoruz. Bunun illa olumsuz olması gerekmiyor. Ya yapamayacağımız bir hedefe yöneliyoruz, yahut da kendi potansiyelimizi tam olarak ortaya çıkarmayan bir hedef belirliyoruz. 

Hedefi doğru koymak birinci şey. İkincisi doğru analiz yapmak. Şirketler ne yaparlar, güçlü, zayıf taraflarını iyi analiz edeler; rekabeti iyi analiz ederler; fırsatları ve tehditleri analiz ederler. Sizin de mesleğinizi planlarken bunlara bakmanız lazım. Benim güçlü taraflarım nelerdir? Benim gelişim alanlarım nelerdir? Fırsatlar gerçekten nelerdir ve tehditler nelerdir? Bu analizi yaptıktan sonra en önemli aşama geliyor.

Karar verdikten sonra uygulamaya koyma. İnsanın illa bir seferde doğruyu bulması gerekmez. Ama muhakkak uygulamaya koyduğunuz şeyleri görüp, bunlardan sonuçlara çıkatrıp planlamaya koymanız gerekir. (CevaplaTV)

Editör: Wan Haber