Pakistan hükümetinin deprem sonrası Başbakanlık Acil Afet Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) hesabına gönderdiği 3 milyon doların Van Valiliği hesaplarına aktarılmasının ardından, kent merkezinde yaptırılacak olan 24 derslikli lisenin temeli Van Valisi Münir Karaloğlu ve Türkiye-Pakistan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün katıldığı törenle gerçekleştirildi. 


Vali Mithatbey Mahallesi'nde yapılacak okulun temel atma töreninde konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Pakistan ile Türkiye'nin iki kardeş ülke olduğunu ve Türkiye'nin yaşadığı her felakette Pakistan'ın yardımına koşan ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi. Van'da yaşanan depremlerin ardından da Pakistan'ın büyük desteklerinin olduğunu ve 99 milyon nüfuslu Pencap eyaleti başbakanın Van'a gelerek Pirgarip köyüne gittiğini anımsatan Karaloğlu, şimdi de büyük fedakarlıklarla toplanıp Van'a gönderilen parayla yaptırılacak olan lisenin temelini atmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.


""

“KURTULUŞ SAVAŞINDA PAKİSTAN HALKI KOLUNDAKİ BİLEZİĞİ TÜRKİYE’YE GÖNDERDİ”
Pakistan ile Türk halkının birbirini karşılıksız seven halklar olduğun belirten Vali Karaloğlu, "Kurtuluş Savaşı döneminde Pakistan'daki toplantılarda konuşulanları hepimiz biliyoruz. İnsanlar elindeki bileziği, yüzüğü Anadolu'daki Kurtuluş Savaşı'nda kullanılsın diye gönderdi. Bunun karşılığında bizde Pakistan'ın her sıkıntılı olduğu dönemde yardımına koştuk. Kardeşlik bunu gerektiriyor. Kardeşlik karşılıksız sevmeyi gerektiriyor. Orada sel felaketi olunca Pakistan'da ilk yardıma Sayın Başbakanımız ve muhterem eşleri Emine Erdoğan hanımefendi koştu. Selden zarar gören insanların acıları dindirilmeye çalışıldı. İşte bu iki milletin birbirini karşılıksız sevmesi ve kimin sıkıntısı varsa diğerinin de yardıma koşmasını gerektiriyor" dedi.


BİR OKUL YERİNE ÜÇ OKUL YAPILIYOR
Depremden hemen sonra çok sayıda Pakistanlı dostlarını Van'a gelerek kendilerini ziyaret ettiğini ve yardımlarda bulunduklarını söyleyen Karaloğlu, Pakistan'ın en son AFAD Başkanlığı’na Van'da okul yapılmak üzere 3 milyon dolar yardımda bulunduğunu bildirdi. AFAD'a gönderilen paranın Van Valiliği hesaplarına aktarıldığını ve bu para ile 24 derslikli lisenin temelini attıklarını anımsatan Karaloğlu şöyle konuştu:


"Bu okul yaklaşık 2 milyon 880 bin + KDV'ye ihale bedeliyle toplam 3 milyon 400 bin liraya mal olacak. Gönderilen para 5 milyon lira. Gerisini ise Çaldıran'ın Yağbasan Köyü’ne 5 derslikli bir ilkokul ile Van'ın Karpuzalan Köyü'ne de 12 derslik bir okul daha yapacağız. Yani biz bir okul parası ile üç okul yapmış olacağız. Üç noktada okul ihtiyacımızı gidermiş olacağız"


"AÇILIŞLARI İKİ BAŞBAKANLA YAPMAK İSTİYORUZ”
Van'da ekim ayına kadar 3 okulun inşaatını tamamlayacaklarını belirten Karaloğlu, yapılacak olan 3 okulun açılışında Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Pakistan Başbakanı Nevaz Şerif'i Van'da görmek istediklerini aktardı. Bu konuda Türkiye-Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Burhan Kayatürk'ten yardım beklediklerini ifade eden Karaloğlu, "Bu üç okulu da biz Ekim'e kadar yetiştiririz. Bu üç okulu açarken Pakistan Başbakanı sayın Nevaz Şerif'i Van'da görmek istiyoruz. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’la gelsinler bu okulları iki başbakanla birlikte açalım. Bu konuda dostluk grubu başkanı olarak Van milletvekilimiz Burhan Kayatürk’ten yardım bekliyoruz. Eğer bunu başarabilirsek çok güzel etkinlik olur. Hem iki ülke arasında hem Van ile Pakistan arasında güzel bir etkinlik olur" diye konuştu.


""

"PAKİSTAN’DA TÜRKİYE’YE DESTEK MİTİNGLERİ YAPILIYOR”
AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise, kendi memleketi olarak gördüğü Pakistan'ın böyle bir yardımda bulunmasının kendisini memnun ettiğini belirterek, "Böyle bir yardım Pakistan için büyük bir fedakarlık. Pakistan'da kamu görevlileri, yeni tasarruf tedbirleriyle büyük fedakarlıklar gösterirken, peş peşe yaşadığı felaketlerle mücadele ederken, Van'a böyle bir yardımın yapılması çok anlamlıdır. Birileri Allah'tan korkmadan Türkiye'yi kaosun içine çekerken, Pakistan'ın bir çok kentinde başbakanımız ve Türkiye için büyük destek mitingleri yapılıyor. İstanbul, Ankara'daki mitinglerin aynısı burularda yapılıyor" dedi.


Yapılan konuşmaların ardından dualar eşliğinde okulun temelinin ilk harcı Ulu Cami İmam-Hatibi Salih Tanrıant’ın okuduğu dua ile döküldü. Temel atma törenine Vali Yardımcısı Zafer Coşkun, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Mirza Nadiroğlu, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ebubekir Kaçmaz ve çok sayıda davetli katıldı.

Editör: Wan Haber