Kürdistan’ın dört parçasında birlik çağrısı yapan Karayılan “Dönem Kürtlerin eskiden olduğu gibi birbirine düşmanlık yapacağı, karşıtlık içinde olacağı bir dönem değildir. Tam tersine güçlerin önce kendi aralarında daha sonra da dört parça Kürdistan arasında birlik oluşturacağı bir dönemdir.” dedi. 

Karayılan değerlendirmesinde devamla şunları belirtti: “Güney Kürdistan halkı birçok zorlukla karşı karşıya kaldı. Şimdi kendileri için biraz özgürlük imkanı doğmuş, siyasi ve ekonomik olarak bu son kriz süreci dışında geçmişe göre durum biraz daha iyi olmuş. Dolayısıyla içten içe birbirini tüketmekten çok, diğer parçalar için rol oynamalı. İki parçanın birbirine karşıt olmasından yana değiliz. Bazıları ısrarla hareketimizi taraf yapmaya çalışıyor. Ama öyle değil. Bizi ısrarla taraf yapmaya çalışanlar bir kasıt içerisindedir.”

Kürdistan Bölgesi siyasetinde taraf olmayacaklarını belirten Karayılan diyalog ve çözümden yana olduklarını ve bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını da kaydederek “Dönem Kürtlerin eskiden olduğu gibi birbirine düşmanlık yapacağı, karşıtlık içinde olacağı bir dönem değildir. Tam tersine güçlerin önce kendi aralarında daha sonra da dört parça Kürdistan arasında birlik oluşturacağı bir dönemdir.” dedi. 

'Türk Devleti Güney yönetiminin mezarını kazıyor'

Rojnews’e açıklamalarda bulunan Karayılan, “ Türk devletinin Kürt halkına yönelik geliştirdiği planlara karşı Kürt halkının duyarlı olması gerektğini belirterek, Cizre ve Sur’u buna örnek gösterdi. Güney Kürdistan yönetimiyle bir yandan dostluk yapan Türk Devleti’nin bir yandan da Güney Kürdistan yönetiminin mezarını kazdığını ve PKK’nin düşmesi durumunda Güney’i tasfiye edeceklerini” söyledi.

“Güney yönetimiyle belli sorunlarımız var, ama biz o sorunları diyalogla çözebiliriz” diyen Karayılan “Bu süreç ulusal birliği gerektiriyor.  Temel prensibimiz bu olmalıdır. Kürt siyasetinde kimse kimsenin ayağının altını kazacak duruma düşmemeli. Bazı şeyler kulağımıza geliyor. 'Eğer PKK ile ilişkilerinizi güçlendirir, Türk devletiyle ilişkilerinizi zayıflatırsanız siz devlet kuramazsınız.' demektedirler. Bunlar doğru değil. Eğer Güney Kürdistan'da bir Kürt devleti kurulsa ve tüm güçler bunu kabul etse dahi Türk hükümeti bunu kabul etmeyecektir.” şeklinde konuştu.

'Güney'de kurulacak bir devletle herkes evet dese bile AKP hayır der'

Güney yönetimini AKP hükümetinin planlarına karşı da uyaran Karayılan bulunarak şunları belirtti: “Belli sorunlarımız var, fakat bizim o sorunları diyalog ile çözebileceğimiz kanaatindeyim. Bu süreç ulusal birliği gerektiriyor. Eğer birlik olamayacaksak da birbirimize karşıtlık yapmayalım. Temel prensibimiz bu olmalıdır. Kürt siyasetinde kimse kimsenin ayağının altını kazacak duruma düşmemeli. Kürt halkı açısından böylesi kritik bir süreçte birbirimize yardımcı olmalıyız. Ben kendim gittim bazı görüşmelerde bulundum, gerekli şeyler tartışıldı, konuşuldu. Ama ondan sonra tartışılanlar yapılmadı. Ben bazılarının, bazı kardeşlerimizin kulağına bazı şeyler fısıldadığını biliyorum. Nedir bunlar? İşte 'Eğer PKK ile ilişkilerinizi güçlendirir, Türk devletiyle ilişkilerinizi zayıflatırsanız siz devlet kuramazsınız.' demektedirler. Türk devletinin, AKP hükümetinin Güney’de Kürt devletinin kurulmasına destek sunacağı yönünde şeyler söylendi. Bunlar, kesinlikle doğru değildir. Eğer Güney Kürdistan'da bir Kürt devleti kurulsa ve tüm güçler bunu kabul etse dahi AKP hükümeti bunu kabul etmeyecektir. Bunu bir tarafa yazın, tarihe mal olsun. AKP bu konuda tek başına kalsa dahi yine de saldıracaktır. Sizler AKP'yi bizim kadar tanımazsınız, biz onlarla birlikte okul okuduk, birbirimizi iyi tanırız. AKP’nin siyaseti özel savaş siyasetidir. Yani seninle iyi konuşur, dosttur, kardeştir ama diğer taraftan da mezarını kazar.”

'Lozan ve Sykes Picot anlaşmalarının artık hiçbir geçerliliği yok'

Ortadoğu'nun içinde bulunduğu mevcut koşullara dikkat çeken Murat Karayılan, “Ortadoğu’da var olan savaşla bölge yeniden dizayn edilecek. Bugün Kürt halkı mücadelesiyle, şehitlerinin kanıyla bölgede esas aktörlerden biri haline geldi. Bundan dolayı da Kürdistan'ın yeniden dizaynında Lozan anlaşması geçerli olacak diye birşey söylenemez. Lozan ve Sykes-Picot anlaşmaları artık geçerli değildir. O anlaşmalar Kürtler için bir hakaret gibiydi. Kürtler Ortadoğu’daki en eski halklardan biri olmasına rağmen hakları inkar edildi ve dört parçaya bölündü. Bu yeniden dizayn içerisinde Kürt ve Kürdistan’ın da bir yeri olacaktır. Biz bu gerçeği biliyoruz, ama düşman da, işgalciler de bunu biliyor. Kürdistan'da derinleşmiş bir işgal var. Derin işgalcilik nedir? Kürdistan’da ne kadar işgalci varsa ve aralarında ne kadar sorunlar varsa da, mesele Kürdistan olunca hepsi birleşiyor.” diye konuştu.

'Tek yol ulusal birliği sağlamak'

Kürt halkının düşmanlarının Kürdistan'ın dört parçasında Kürt halkının özgürlük davasını yenilgiye uğratmak istediğine dikkat çeken Karayılan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim stratejik dostlarımız, inanacağımız esas güçler işgalci güçler değil, biz kendimiziz. Çünkü biz aynı geminin içindeyiz. Özellikle Güney Kürdistan halkının hem kendi iç sorunlarını çözmesi, hem de Kürdistan’ın kurulmasında rol oynaması için, Kürt özgürlük mücadelesinde üzerine düşen görevleri yerine getirmesi yönünde çağrıda bulunuyoruz.

PKK olarak bu konuda üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını belirten Karayılan” Tüm Kürt siyasetçileri, tüm Kürt medyası ve tüm yurtsever halkımızın düşmanın oyunlarının boşa çıkarılabilmesi için duyarlı olmalarını istiyoruz. Önümüz Mart ayı, Newroz geliyor ve mücadelemiz de yükselecektir. Kuzey Kürdistan’da tarihi bir süreç yaşanıyor. Sur ve Cizre’de yeni bir tarih yazılıyor. Bu nedenle tüm halkımızın, tüm parçalardan destek vermesini bekliyoruz. Cizre ve Sur’daki direniş tüm Kürtler için onur duyulacak bir direniştir. Orada bir irade var. Düşmanın tank ve topuna karşı insan iradesi, Kürt gençlerinin direnişi var. Bu biz tüm Kürtler için onur duyulacak bir durumdur..” 

Türk devletinin Kürdistan Bölgesinde yaratmak istediği karışıklıkların bir plan temelinde yapıldığının altını çizen Karayılan, “Şimdi Kuzey Kürdistan’da, Güney Kürdistan’da, Rojava’da çok aktif bir şekilde karışıklık yaratmaya çalışıyorlar. Çünkü onlar da oluşan mevcut koşullarda bir Kürdistan'ın kurulacağını görüyorlar. Kürdistan'ın kurulmaması için Kürtleri birbirine düşürmek, iç savaş çıkarmak ve etkisiz hale getirmek istiyorlar.  1920’li yıllardaki gibi olmaları ve hiçbirinin bir diğeriyle yürüyememesinin planını yapıyorlar. Bu şekilde belki Ortadoğu’nun yeni dizaynında Kürdistan’ın yer almasının önüne geçebileceklerini düşünüyorlar. Onların hesabı budur. Bu yüzden Türk MİT'i çok aktif bir şekilde devrededir ve psikolojik bir savaş yürütüyor. Tüm amaçları Kürt partileri arasında fitne çıkarmak ve bu şekilde Kürtleri etkisiz kılmaktır. Bu konuda elimizde birçok bilgi de bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

'YNK'li kardeşlerimiz inanmasın, bu bir oyun'

PKK'ye yakın bir siyasi parti Goran Hareketi ile birleşerek Ranya ve Qeladize'de Raperin'in yıldönümünde kanton ilan edecek ve hükümetin resmi kurumlarına silahlı saldırıda bulunacak.” iddialarına da yanıt vererek YNK'li yetkililere seslenen PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan bu iddialara inanmamaları gerektiğini belirterek devamında da şunlara belirtti: “YNK’li kardeşlerimizle her gün alıp veriyoruz. Ranya ve Qaledize’de Raperin (başkaldırı) yapacağımıza nasıl inanıyorlar? Böyle birşey yok. Düşmanın bir oyunu var. Bir plan var. Aramızı bozmak, soğukluk yaratmak, birbirimizden koparmak, birbirimize karşı kullanmak ve bu şekilde esas olarak Kürdistan’ın kurulması planını boşa çıkarmak istiyorlar. Esas olan budur. Herkesin aklını başına alması gerekir. PKK’nin başka işi yok mu ki, gidip Ranya ve Qaladize’de halkı serhildana teşvik etsin. Herkes aklını başına toplasın. PKK’nin başka bir işi kalmadı mı ki kalkıp Güney Kürdistan'ın ekonomisini çökertmekle uğraşsın? Bu tür iddiaları gelip bize sorsunlar.”

Güney Kürdistan yönetimine de bu konuda çağrı yapan Karayılan “Bu olacak iş değil. Buna nasıl inanıyorlar. KDP’li bazı kardeşlerimiz gidip Türk konsolusluğuyla bunu ters yüz etmişler. Şimdi ben de soruyorum, siz buna nasıl inanıyorsunuz? Madem ki böyle birşey biliyordunuz, niye bize sormadınız? Tümü yalandır. Tamamı yalan ve manipülasyondur. Düşmanın bu işte parmağı var ve rol oyunuyor. Fitne var, böyle yapmayın. Diyorlarmış elimizde belge var. Elinizde belge varsa getirin. Demek bu fitneyi yapanlar hazırlıklarını iyi yapmış. Belgesini de hazırlamış. KDP’li kardeşlerimizin bu tür şeylere nasıl inandığı ve gündemlerine aldığını anlamış değiliz.” dedi.

'Boru hattının patlatılmasıyla ilişkimiz yok'

Kerkük-Yumurtalık boru hattının Urfa il sınırında PKK tarafından patlatıldığı yönünde ortaya atılan iddialara da cevap veren PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan, “27 Şubat’ta Hezex’te Kerkük boru hattının patlatıldığı haberi basında yer aldı. Hezex’te bizim güçlerimiz var ve bu iki olayı da üzerimize yıkmak istediler. Bu iki olay hakkında da bizzat kendim üzerinde durdum ve araştırdık. Bu olaylarla bir ilişkimiz yok. Sadece bizim güçlerimizin değil, yurtseverlerimizin de bir ilişkisi yok. O zaman bunları kim yaptı? Demek ki, bazıları karışıkılık yapmak istiyor. Bunda MİT’in parmağı vardır ve kontrgerilla devreye sokulmuştur.”

Türk devletinin Kürdistan Bölgesinde yaratmak istediği karışıklıkların bir plan temelinde yapıldığının altını çizen Karayılan, “Şimdi Kuzey Kürdistan’da, Güney Kürdistan’da, Rojava’da çok aktif bir şekilde karışıklık yaratmaya çalışıyorlar. Çünkü onlar da oluşan mevcut koşullarda bir Kürdistan'ın kurulacağını görüyorlar. Kürdistan'ın kurulmamaması için Kürtleri birbirine düşürmek, iç savaş çıkarmak ve etkisiz hale getirmek istiyorlar.  1920’li yıllardaki gibi olmaları ve hiçbirinin bir diğeriyle yürüyememesinin planını yapıyorlar. Bu şekilde belki Ortadoğu’nun yeni dizaynında Kürdistan’ın yer almasının önüne geçebileceklerini düşünüyorlar. Onların hesabı budur. Bu yüzden Türk MİT'i çok aktif bir şekilde devrededir ve psikolojik bir savaş yürütüyor. Tüm amaçları Kürt partileri arasında fitne çıkarmak ve bu şekilde Kürtleri etkisiz kılmaktır. Bu konuda elimizde birçok bilgi de bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

‘İddialara ilişkin ortak bir komisyon kuralım'

Kürt güçlerine birlik çağrısında bulunan Karayılan, “Düşmanlarımıza, işgalcilere inanmamalıyız. Bizim için tek yol var o da  birlik olmak ve ulusal birliği sağlamaktır. Eğer bunu yapabilirsek, kimse bizi birbirimize düşüremez ve zayıflatamaz. İşte bu olursa o zaman Kürdistan’ı kurabiliriz. İşte PKK silahlı ayaklanma başlatacak. Bunların hepsi özel savaştır, yalandır. Eğer kardeşlerimiz buna, bize inanmıyorlarsa gelsinler ortak bir komisyon kuralım, soruşturma yapsınlar. Hem petrol boru hattı meselesi, hem de Güney kürdistan’da silahlı ayaklanma konularını araştırsın." diye konuştu.

Kaynak: rojnews.com

 

Editör: Wan Haber