Türkiye Büyük Milet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda İçişleri Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi üzerine yapılan görüşmelerde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) adına konuşan Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, "Sarıkamış'ta Enver Paşa'nın yaptığının benzeri, Şırnak, Cudi, Cilo dağlarında yapılıyor. Kürt sorununa terör gözüyle bakarsanız çözemezsiniz, barış ve kardeşliği de getiremezsiniz" dedi.

Bir öneri getirmek istediğini söyleyen Kaplan, "Diyarbakır'da büyük cezaevi konsepti" yapıldığını, bunun adının "Recep Tayyip Erdoğan", F tipi cezaevlerinin adının da "İdris Naim Şahin" olmasını önerdiğini belirtti. Önerisini oylamaya sunduğunu dile getiren Kaplan, "Tıpkı barajlar gibi. Kabul edenler ellerini kaldırsın" dedi.

Önder: "İtikadınız varsa ölüye rıfk ile muamele edilir, yumuşaklıkla..."

Daha sonra söz alan İstanbul milletvekili (BDP) Sırrı Süreyya Önder ise, "BDP siyaset yapmıyor" denildiğini belirterek, "Siyaseti size unutturdular. Bizim yaptığımızı siyaset dışı bir şey zannediyorsunuz. BDP, siyasetin en hasını yapıyor" dedi.

Hükümetin Kürt sorunuyla ilgili yaklaşımını eleştiren Önder, "Kürt sorunu diye bir şey yok, Kürt kardeşlerimizin sorunu var" denildiğini belirterek, "Bırakın kardeşlik demeyi, manikürcü terimlerini, etmiş, tırnakmış; bunlarla sosyolojik bir mesele çözülemez. Eşitlik: En tılsımlı şey budur" dedi.

Elindeki fotoğrafı gösteren Önder, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bir tabut... Ölüden ve deliden hüküm kalkar. TOMA'larla, tazyikli  su ve gaz bombalarıyla iki tabuta müdahale ediyorlar. Talep, '500 metrelik yoldan yürüyerek cenazemizi defnedeceğiz' diyorlar. İtikadınız varsa ölüye rıfk ile muamele edilir, yumuşaklıkla... Bu olay, on gün önce oldu. Bu fotoğrafta da annesi var. Siz, bu topraklara gelmeden önce Kürtler, bu toprakların kadim haklarından biriydi. Cenazeye, cenaze cemaatine bu yapılır mı?"

""Kürtlerin "demokratik özerklik" önerdiğini söyleyen Önder, "Demokratik özerklik, bölünmüş olan bu ülkede, Kürtlerin bu ülkeyi bütünleştirme çabasıdır. Kürtler, federasyon, ayrılık isteseler bunu söylemekten imtina edecek adamlar değil" dedi.

Buldan: "Ayıp ayıp, polisin attığı bombayla hâlâ ayağım yaralı"

Önder'in "Kürtler özgürleşmişler; artık gerçekten umurlarında değil. Ummayı bırakmışlar, korkmayı da bırakmışlar" sözlerine karşı İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yerinden, "Sen benim valime söylediğin sözü düşün" demesi üzerine Önder, "Valiniz, bir vilayette bütün meydanları yasaklamış bir vali... Senin valin ağzından yelleniyor. Bak şu sıra [BDP Grubu'nu göstererek] 118 sene hapis yatmış, görmediği işkence kalmamış. Bununla olmaz, başka bir şey bul" dedi.

Şahin, "Terbiyeli olmak lazım" deyince BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan yerinden kalkarak Şahin’e doğru yürüdü. Buldan, "Ayıp ayıp, polisin attığı bombayla hâlâ ayağım yaralı. Ayağımın yarası hala ortada" diyerek Şahin'e ayağını gösterirken Önder de kürsüden gelerek elindeki fotoğrafları Şahin'in önüne bıraktı.

Bu sırada AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve bazı milletvekillerinin Şahin'in yanına geldikleri görüldü.imctv

Editör: Wan Haber