Elite World Otelde düzenlenen toplantıda aşiret temsilcileri adına açılamalarda bulunan Kadim Aşiretler Federasyonu (KAF) Başkanı, Rasim Aslan, federasyonlarının asıl amacının aşiretlerin kötüye kullanılmasının önüne geçmek ve aşiretler arası dayanışmayı sağlamak olduğunu söyledi.

Ülkemizde son günlerde yaşanan olaylara da tepki gösteren Rasim Aslan, “11 Ekim 2016 tarihinde resmiyet kazanan federasyonumuzun kurulma gayesi, ülkemizde ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde tarihi, kültürel, sosyal ve siyasal açıdan önemli bir gerçeği temsil eden aşiretlerimizin dayanışmasını sağlamaktır” dedi.

“Federasyonumuzun amaçlarından biride bu oyunları bozmaktır”

Aşiretlerin ülkemizde hatırı sayılır bir güce sahip olduğunu vurgulayan Aslan, şöyle devam etti:
“Ülkemizde yer yer büyük ve küçük yüzlerce aşiret bulunmaktadır. Aşiret dildir. Kültür yönünden büyük bir benzerlik gösteren, birçok sülaleden oluşan, yapısındaki aileler arasında köken, kan veya evlilik bağları bulunan, aynı dine inanıp, aynı veya benzer ekonomik alanda faaliyet gösteren, göçebe veya yerleşik nitelikteki topluluktur. Aşiretlerin önemine binaen bu sistemin içerisinde yer almamasına rağmen, bu sistemi kullanarak kendi amaçları için çıkar temin etmek amacıyla sahte ağalar türemiştir. Aşiretlerin hassasiyetinden dolayı onları yanlış yollara saptırıp, birçok yanlışa sebebiyet vermektedirler. Federasyonumuzun amaçlarından biri de bu oyunları bozmaktır. Ayrıca amaçlarımızdan biri de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere ülkemizdeki gerçek aşiretleri ortaya çıkarmak, aşiretler arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamaktır. Unutulmaya yüz tutmuş olumlu gelenek ve göreneklerimizi ihya etmek, gelecek nesillere bu kültürü taşımaktır.”

3-987.jpg

Aralarında husumet bulunan aşiretleri barıştırmak, onları bir araya getirerek hayırlı işler konusunda işbirliği sağlamak ve bunların arasında birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmek istediklerini dile getiren Aslan, “Bu gücü bölgemiz ve ülkemizin bütünlüğü, bekası ve selameti istikametinde yönlendirmeye çalışacağız. Federasyonumuz ayrıştırıcı değil, birleştirici bir misyon üstlenmiştir. Federasyonumuzda her türlü aşiret mensubu bulunmaktadır. Biz önce insanız sonra bir aileye, bir aşirete, bir vatana, bir dünyaya mensubuz. Hiçbirini inkâr etmiyoruz ve hiçbiri için bir diğerini farklı görmüyoruz. Sizlerin destekleriyle kurduğumuz federasyonumuzun, inşallah başta toplumumuz ve bölgemiz ve de ülkemizin barış ve selametine ciddi bir katkı sunacağına yürekten inanıyoruz” diye konuştu.

Son günlerde yaşanan saldırılara da tepki gösteren Aslan, “Milletimizin birlik ve beraberliğine, kardeşliğine, geleceğimize kast eden bütün terör saldırılarını lanetliyoruz. Temennimiz, ülkemizin bir an önce barış ve huzur ortamına kavuşmasıdır” ifadelerini kullandı.
Gazeteci-Yazar Bayram Zilan da, Türk-Kürt çatışmasına yönelik son derece vahim algı operasyonlarının yapıldığını söyledi.

Araştırmacı-Yazar Rıdvan Atabey ise, aşiretlerin geçmişleri ve toplumdaki yeri ile alakalı Kürtçe bir konuşma yaptı. Bu arada Ezdina Aşireti lideri Salih Özbek'in de federasyonun kurulmasında büyük emeğinin olduğu kaydedildi. Program, yenilen öğle yemeği ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. İHA

Editör: Wan Haber