Lice Kaymakamlığı önünde HDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Önder, Öcalan'la görüşme heyeti olarak bölgede yaşanan son gelişmeler üzerine inisiyatif almaya karar verdiklerini söyledi. Öcalan ve Kürt siyasal kurumlarının ağırlıklı inisiyatifi ve bu iradenin arkasında durmasıyla gelişen bir sürecin olduğunu belirten Önder, bu sürecin salt askeri bir meseleden ibaret olmadığını kaydetti. Önder, “Bu siyasi bir meseledir. Çözüm hamlelerinin de siyasetin geliştirilmesi lazım. Demokratik siyasete alan açılmadığı zaman, halkın kendisi hakkında karar verme süreçleri yetkinleştirilmediği zaman, bu barışın tabana inme olasılığı zayıftır. Ve o büyük kucaklaşma gününü ertelemekten başka bir işe yaramaz. Bu toprakların kalekollara değil sevgi ile barışa açılmış kollara ihtiyacı var. Bu halk barış çağrısı olarak, büyük depremden beri daha barınma sorununu çözmediğiniz halka trilyonlarca harcayıp kalekollar yapmaya kalkıştığınızda bu halkın bundan bir barış mesajı alması imkansızdır. Biz yurttaşlarımızın hiçbirinin saçının bir teline zarar gelmesini istemiyoruz’’ dedi.

“ASKERLERİN DÜĞÜNÜ OLACAK, ONLARA ÖMÜR BOYU MUTLULUK DİLİYORUZ’’

Askerlerin sağlıkları yerinde olarak kendilerine teslim edildiğini söyleyen Önder, kalekolların bu topraklarda yapılmaması sorumluluğunu üzerlerine aldıklarını belirtti. Önder, “Bu konuda bu tepkiyi ülkenin bütün kurumlarında siyasetçiler olarak devralacağımızı söyledik. Burada başka karakol ve kalekollar olmak üzere bölgeye zarar veren HES'ler, taş ocakları, bu topraklara geliştirilebilecek her tahribatın karşısında olacağız. Bu iki asker arkadaşımızın yakında düğünleri olacakmış, onlara ömür boyu mutluluklar diliyoruz. Umuyoruz ki gerilla annesi de, asker annesi de çocuklarından emin olsun’’ diye konuştu.


Önder, askerin kimden teslim alındığı yönündeki soru üzerine, “Bunlar bu aşamaya gelmiş bir mesele için faydası olmayan işler. Gereken yerlere gereken şeyleri aktardık. Önemli olan sağ salim, sağlıklı, saçlarının teline ya da onurlarına, haysiyetlerine bir zarar gelmeden getirip teslim etmiş olmamızdı. İnşallah barış kazanacak, onurlu barış kazanacak’’ diye cevap verdi.


Önder, kaçırıldığı öne sürülen 3 siville ilgili olarak ise, “Onlar bizim bilgimiz dahilinde değil. Görüştüğümüz insanların içinde de yoktu açıkçası, umuyoruz onlarda en kısa sürede özgürlüklerine kavuşurlar’’ şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber