Çin’in wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsü, bütün dünyada can alarak en ağır etkilerini ortaya koymaya devam ediyor. Koronavirüsü sürecinde bütün dünya devletleri başta sağlık ve ekonomi olmak üzere pek çok alanda problem yaşamaktadır.

Covid-19 salgını sebebiyle oldukça sıkıntılı süreçlerden geçen otomotiv sektörü öz,elliklede küresel çapta bir ekonomik kriz ile karşılaştı ve koronavirüsü, ekonomi ile ilgili olumsuz etkilerini en ağır biçimde sürdürmeye devam etmektedir.

Otomotiv devi Honda parça aksanları ve motor parçalarının bulunmaması nedeniyle meydana gelen problemleri tedbir amaçlı İngiltere’de bulunan fabrikasındaki yapılan üretimi geçici bir süre durdurduğunu açıkladı. Otomotiv devlerinden Honda yapmış olduğu açıklamada tedarik üretiminde mümkün olan en kısa süre içerisinde tekrardan başlaması açısından Otomotiv aksamları tedariki sürecinin yakından takip edildiğini ifade etti.

Honda temsilcisi, sosyal medya platformu üzerinden yapmış olduğu paylaşımda parçaların karşılanmasında brexit ile bağlantısı bulunup bulunmadığı ile ilgili yorumda bulunmadı. Honda Otomotiv devi, İngiltere’de Honda Cıvık modeli araç üretimi yapmaktadır. Geçen seneki üretimleri 110 bini geçemedi. Görünüşe göre işletme, gelecek sene kesin olarak kapatılacak gibi görünmektedir.

Türkiye’de de oldukça Honda Civic modellerine rastlamak mümkündür. Özellikle de sportif bir görünüm kazandırması sebebiyle oldukça zevkli ve hayal edilen araç modeli içerisinde bulunmaktadır. Bu nedenle Özellikle de Honda’nın 2021 senesi ile ilgili çıkarmış olduğu  Honda Akort modeli de görücüye çıkmıştı. Türkiye’de 2021 senesinde satışa sunulup sunulmayacak ile ilgili herhangi bir açıklama Honda yetkililerinden henüz gelmiş değil. Fakat Honda firmasının özellikle de motor ve diğer araç parçaları ile ilgili tedarik problemlerini yaşaması sebebiyle İngiltere’de bulunan fabrika ve bu fabrikalara bağlı bir şekilde faaliyet gösteren diğer atölyelerde imalatı kısa süreliğine dahi olsun durdurduklarını açıkladılar.

Bütün dünya devletleri arasında aşı geliştirme çalışmaları son sürat devam etmektedir.

Aşı girişimi çalışmalarının sona ermesinden sonra koronavirüsü etkilerinin yavaş yavaş ortadan kalkması beklenmektedir. Bu durum aslında ikinci el araç fiyatlarının düşüşe geçmesi şeklinde bir beklenti oluştururken diğer taraftan da Japon devi Honda ile ilgili yedek parça tedariki problemlerinin giderilmesine yaraması beklemektedir.

Editör: Wan Haber