Edinilen bilgiye göre, Çatak ilçesine bağlı Büyükağaç köyünde yapımı devam eden kalekolu protesto etmek üzere Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Başkanlığı tarafından Çatak-Siirt karayolu Övecek köyü mevkiine 5 gün önce çadır kurulmuş, çadırda kalan partili grubun dün yolu trafiğe kapatarak kimlik kontrolü yaptığı basında yer almıştı.


Sabah 05.00 sıralarında trafiğe kapatılan yol ve çadırın bulunduğu bölgeye jandarma ve polis ekipleri zırhlı araçlarla giderek ortak operasyon düzenledi. Anons yaparak yolu kapatmamaları yönünde uyaran güvenlik güçlerine grup molotofkokteyli, havai fişek ve taşlarla saldırdı. Bunun üzerine ekipler, biber gazı ve tazyikli su kullanarak grubu dağıttı.


Karayolu üzerindeki barikatları TOMA ile temizleyen ekipler, PKK bayraklarını topladıktan sonra çadırın kurulu olduğu bölgeden ayrıldı. İlçe merkezine gelerek konuşlanan zırhlı araçlar, daha sonra buradan ayrıldı.


Çadırın kurulduğu alanda gazetecilere açıklama yapan Çatak Belediye Başkanı Celalettin Bartu, sabah erken saatlerde yapılan operasyona anlam veremediklerini belirterek, operasyona karşı alanda bulunan partililerin direniş gösterdiğini ifade etti. Operasyonda ekiplerin gerçek mermi kullandığını iddia eden Bartu, çadırı kurmalarındaki amaçlarının devam eden sürece destek vermek olduğunu belirterek, "Barış sürecini sürdürmek ve burada yapılacak baraj, kalekol yapımına karşı durmak için buradayız. Ben yarbay ile görüştüm. Bana dün basında yansıyan haberler olduğunu, yolun kapatıldığını, kimsenin gidip gelemediğini ve müdahalenin bu nedenle yapıldığını söyledi fakat kendileri geldiler ve böyle bir şeyin olmadığını gördüler. Yol onlar geldiği sırada arkadaşlar tarafından barikatla kapatıldı. O da doğal bir şeydir. Bizim amacımız insanlara zarar vermemek, insanların güvenliğini sağlamaktır. Biz bu tür olayları kınıyoruz. Bir daha olamamasını diliyoruz ama olursa çok daha kötü sonuçlar vereceğini düşünüyoruz. Sonuna kadar eylemimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.


Açıklama sonrası gazetecilere operasyon anının görüntüleri dağıtılırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, yardımcıları, BDP il yönetimi ve partililer de çadır alanına geldi.

1-080.jpg

2-059.jpg

3-084.jpg

4-073.jpg

5-048.jpg

6-029.jpg

8-015.jpg

7-019.jpg

9-012.jpg

10-010.jpg

11-003.jpg

12-003.jpg

Editör: Wan Haber