İzmir Güney İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde 5 Şubat'ta tadilat ve onarım çalışmaları sırasında elektriklerin kesilmesi sonucu hekimlerin hastaya cep telefonu ışığında müdahale etmesiyle ilgili görüntülerin ortaya çıkmasının ardından açıklama yapan hastane yöneticileri, kesintinin 'kontrollü kesinti' olduğunu belirtti.
Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Serdar Bayrak, kesintinin kontrollü, hastanın da kalp krizi geçiren değil yüksekten düşen bir vatandaş olduğunu belirterek, "Hadisenin olduğu an 3-5 dakikalık dilim. Sadece bir odada kontrollü kesinti. Acil servis yönetiminin bilgisi dahilinde olan bir durumdu. Görüntülerde yer alan hasta kalp krizi geçiren bir hasta değil, 8 saat boyunca kontrolleri yapılan bir hastadır. Daha sonra da takip altına alınan bir hastadır. Yüksekten düşme bir durum yaşamış. Sabah 9'da geliyor, işlemleri yapılıyor, daha sonra servise alınıyor" dedi.
Acil servisin ihtiyaca yanıt veremeyecek kadar eski olması ve hasta memnuniyetini arttırmak amacıyla acil servisi yenileme kararı aldıklarını kaydeden Op. Dr. Bayrak, kontrollü kesintinin acil servisten sorumlu hekim ve hemşirelerin de onayıyla gerçekleştiğini söyledi. Kesintinin tüm acil serviste değil, sadece bir odada gerçekleştiğini belirten Bayrak, "5 Şubat tarihinde gerçekleşen bir hadise. O gün acil servisimiz eski bir bina olduğu için tam ortasında bulunan bir trafo hattı var. Çalışanlar için güvenlik sorunu yaşattığına karar verdik. Teknik servis ekiplerimiz bunun yerini çok kısa sürede değiştirebileceklerini söyledi. Toplantı yaparak 2-3 dakikalık iki üç kesintiyle sorunu çözeceğimizi anlattık. Onların müsaadesiyle hallettik. Biz orada hakikaten çok özverili bir şekilde dışarıdan firmaya yaptırdığımız, iki saat içerisinde bitirdik. Acil servisin sadece bir odasına, diğer tüm acilimizde elektrik mevcuttu. Onunla beraber etrafta ışık var, koridorlar ışık içinde. Sadece bir oda, lambayı kapatırcasına. Acilde elektrik mevcuttu. Hastaların can güvenliği olsa zaten acil hocalarımız başka odalara taşırdı. Acil sorumlu hekim ve hemşirelerimizin bilgisi dahilinde gerçekleşti. Ne o gün ne o günden sonra tadilat nedeniyle herhangi bir can kaybı, mağduriyeti söz konusu olmamıştır" diye konuştu.
Op. Dr. Serdar Bayrak, servise sadece çok acil hastaların alındığını, 5 Şubat'tan bugüne kadar 3 bin 608 acil vakaya müdahale ettiklerini, kritik durumda olan 28 hastanın ise Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nakledildiğini açıkladı. Bayrak, "İnşaatın başladığı günden bu güne 3 bin 608 hastaya müdahale ettik. Herhangi bir yaşam kaybı, herhangi bir oluşan komplikasyon kesinlikle söz konusu değildir" dedi.
Bayrak, inşaatın başladığı ilk günden itibaren inşaat alanı ile hasta bakım alanlarını tamamen izole ettiklerine de dikkat çekerek, o süreçte aldıkları önlemleri ve yaşananları şöyle aktardı:
"Hastaların çok acil olanları acile alınıyor. Acil serviste ilk müdahaleyi yaptıktan sonra acilde gözlemi gereken ama bizde uygun olmayanları da 400 metre ötemizde Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderdik. 28 hastayı Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderdik, bakımında sıkıntı yaşayabiliriz dedik. Bu olay bizi çok üzmüştür. Gece gündüz çalışan bir ekibiz. Biz inşaatımızın başladığı ilk günden itibaren inşaat alanı ile hasta bakım alanlarını tamamen izole ettik. Tamamının hiçbir şekilde ilişkisi olmadı. Acil servisle başhekim ve muavinlerimizin kontrollü çalışmalarıyla izolasyon önlemlerini aldık. Kritik yoğunluktaki hastaları Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderdik. İlk bakımdan sonra ana merkeze naklettik. Bu kapıya hasta geldiği zaman o kapının önünde ölmemesini sağlamaktı. Kapım 7 gün 24 saat açıktır. Sendika görüşme talebinde bulunmadı. Sendikanın yazılı metni faks şeklinde ulaştı. Zaten o konuda adı geçen tüm tedbirler tarafımızdan alınmıştı. Risk tespit ettiğimiz hastayı en fazla 5 dakika içinde başka servislere gönderdik. Kalp krizi geçiren bir hastaya ilk müdahale yapılmaması sorun olurdu. İnsani, etik ve doğru yaptığımızı düşünüyoruz."
Acil servisteki tadilatın birkaç gün içinde biteceğini de söyleyen Bayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Acil servisimiz şu anda tamamen kapalı, 8 gündür. Sadece bir odamız açık. Orada müdahale yapılıyor. İlk 7 gün boyunca acil servisimizi bu şekilde çalıştırdık, daha sonra inşaatın ana temasına gelince sadece çok çok kritik hastalara açık tutuyoruz. Hiçbir hasta ve hasta yakınından şikayet almadık. Başhekim muavinimiz hastaların tedavileriyle bizzat kendisi ilgilendi. Biz inşallah gelecek hafta içerisinde davet edeceğiz sizi. Biz buraya oturmaya değil, hizmete geldik."
(HD-CC-Y)

21.02.2013 12:13:24 TSI

Editör: Wan Haber