İstanbul ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın da katılacağı Dersim'deki Newroz etkinliği ile birlikte 12 ilde Newroz yasağı getirildi.
 
İstanbul,Ankara, Hakkari, Urfa, Mersin, Mardin, Dersim, Diyarbakır Silvan, Şırnak, Adana, Kars, Ağrı/Doğubeyazıt olmak üzere 12 ilde Newroz etkinlikleri yasaklandı.
 
Valilikler, “meydana gelebilecek muhtemel huzursuzluğun ve kışkırtmanın engellenmesi”, “millî güvenlik, kamu düzeni, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması”, ve “suç işlenmesinin önlenmesi”  gibi ifadelerle yasağı gerekçelendirdi.
 
HDP: Newroz Kutlamaları Planladığımız ve İlan Ettiğimiz Gibi Gerçekleştirelecek
 
HDP Merkez Yürütme Kurulu ise yasaklamaların hukuki ve meşru olmadığını savunarak, planlanan şekilde kutlamaların yapılacağını belirtti. HDP MYK'dan yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
 
"Bizler Newroz kutlamalarımızı planladığımız ve ilan ettiğimiz gibi gerçekleştireceğiz. Hükümetin Newroz kutlamalarına yönelik engelleme girişimleri hukuki ve meşru değildir. Meşru ve haklı olan, Newroz’un binlerce yıldır olduğu gibi kutlanmasıdır. Hükümeti Newroz kutlamalarını engellemeye yönelik bu tutumundan vazgeçmeye, Newroz’un barış ve güvenlik içinde kutlanmasını sağlamaya ve en önemlisi sağduyuya çağırıyoruz." (Haberdar)

Editör: Wan Haber