Merkezi İstanbul’da bulunan Van İşadamları Derneği (VİŞAD) kuruluşlarının 1. yıldönümü sebebiyle bir otelde istişare ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Teknokent Şirket Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VAN TSO) Necdet Takva, Van MÜSİAD Başkan Yardımcısı M. Faruk Demir, ajans uzmanları ve çok sayıda davetli katıldı. Sıcak bir ortamda geçen yemekli toplantıda Van İşadamları Derneği Başkanı (VİŞAD) A. Fatih Hatunoğlu, derneğin çalışmaları ve hedefleri ile ilgili bir açılış konuşması yaptı. Yemek davetine icabet edenlere teşekkür eden Hatunoğlu, “80 ilin işadamları derneği isminin arasında Van’ımızın isminin olmaması, Van gerçeğinin ve medeniyetler beşiği olan Van’ımıza yakışmadığını düşünerek 25 arkadaşla el vermek suretiyle hayırlı ve bereketli bir sonuca ulaştık. Amacımız Van dışında yaşayan işadamlarının aynı amaç, aynı hedef ve aynı ilkelerin hayat bulduğu bir yapının çatısı altında toplamaktır” dedi.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan da yemekte bir konuşma yaptı. Türkiye’de son 15-20 yıl öncesine bakıldığında kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolardan üç kat artarak 10 bin doların üzerine çıktığını anımsatan Doğan, “Türkiye’de son 10 yılda bu milli gelirdeki artışı temin eden güç aslında bu ülkede yeni toprakların bulunmasıyla sağlanmadı. Yeni doğal kaynaklar bulunmadı. Bu ülkede farklılığı sağlayan şey insanların kendilerine güvenmesiydi” dedi.

Türk insanının bir şeyler yapabilecek kudrete sahip olduğunu vurgulayan Doğan, “Eğer bir ülkenin insanları kendilerine güvendiklerinde milli geliri 10 yılda 3 bin 500 dolar seviyesinden 10 bin dolarlık seviyesine 3 kat artırabiliyor ise bugün Van’da bizim geleceğe dair yaptığımız projeksiyonlarda kendi tecrübemizi bir tarafa bırakmamızın anlamı yoktur. Bizim tecrübemiz 10 yılda bir şeyi üçe katlayacak imkanlara sahiptir. Van bu üçe katlama serüveni yaşarken niye bekleneni yapamadı? Bunu hepimiz iyi biliyoruz. Yaşadığı ortam, var olan sıkıntılar ve terör Van’ın handikabıydı. Başarması gerekenleri yapamadı. Hem sermaye kaybetti, hem de beşeri sermaye kaybetti. Bu kayıplara rağmen bugün bakıyoruz 2014 yılının hemen başında TÜİK verileri açıklandığında ülkedeki nüfus projeksiyonları ortaya kondu. Görüldü ki neredeyse Şanlıurfa’dan Trabzon’a bir set çekin onun doğusundaki tek nüfusu artan vilayet Van’dır. Bu nedir? Bu bir gelecek umududur. İnsanlar Van’da bir şeyler olacak, Van’da yaşamaya devam ediyorlar. Neye rağmen? İki büyük depreme rağmen burada yaşamaya devam ediyorlar. Peki bu insanların umudunu pekiştiren nedir? Bugün hepimizin birlikte memnuniyet duyduğu çözüm sürecidir. Eğer çözüm sürecinin mayası tutarsa insanlar biliyorlar ki, Van potansiyel itibariyle gelişmeye müsait bir yerdir. Öyleyse Van’da yaşayan veya Van dışında yaşayan her kardeşimizin bu mayanın tutması için iki şey yapması lazım. Bir açıkça dua etmesi lazım. Çünkü buna ihtiyacımız var. Bir de bunun mücadelesini vermesi lazım. İnsanlara tavsiyede bulunması lazım. Hiç kimsenin bir çatışma ortamını arzu etmemesi lazım. Ve bu konuda gayreti eksik olanları da uyarması lazım. Eğer birinci olarak bunu sağlayamazsak onun üzerine kuracağımız işadamları derneklerinin, yapacağımız ziyaretlerin Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın şurada, burada yapacağı çeşitli çalışmaların, rektörümüzün komşu ülkelerde yapacağı temasların, ticaret odası başkanımızın çırpınışlarının çok büyük bir önemi kalmayacaktır. Yapmamız gereken birinci konu çözüm sürecinin başarısı için el birliği ile gayret sarf etmeliyiz. Bunu Van’da bulunanlar olarak hem biz yapacağız, hem de sizler İstanbul’da Van’ı sevenler olarak. Bunu birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, üniversitenin son yıllardaki sıçramalarından bahsetti. Van YYÜ’de yetişmiş bin 500 akademisyen ve 24 bin öğrenci bulunduğunu anımsatan Battal, bilimsel çalışmalarda birçok akademisyenin ulusal ve uluslar arası başarılara imza attığını kaydetti. Vanlı işadamlarının İstanbul’da bir arada güç birliği oluşturmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Battal, “İstanbul’da bulunan işadamlarının buradaki başarılı faaliyetler Van’daki işadamlarımızın da gelecekte atacakları adımlar için önemli bir cesaret olacak. Önemli bir öncülük yapacak. Bundan da şüphem yok. Bu toplantıda da müşahade ediyorum. Herkesin kalbinin Van için attığını, attıkça da Van, Van dediğini görüyorum. İnşallah bu kalplerimizin atışıyla beraber Van’ın potansiyelinin değerlendirilmesi için de hep beraber el birliğiyle güç birliği ile varacağımıza inanıyorum. Bundan da hiç şüphemiz yok” dedi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci de, İstanbul’da Vanlı işadamlarına bölgeye yatırım yapmaya davet ederek, güç birliği ve başarı için ortaklaşa iş yapmaları tavsiyesinde bulundu. Danimarkalı bir yazarın bu konudaki sözünü aktararak konuşmasına devam eden Demirci, “Yemeğin ev sahipliğini yapan işadamları derneğine teşekkür ederim. Bugün oldukça yoğun bir toplantı günümüz oldu. Akşamda bu yemekte beraberiz. Burada ne söylenir. Sabah ki toplantıda söylediğimi tekrar söyleyeyim. DAKA olarak biz sürdürülebilir olmayan hiçbir işe başlamadık. Bunun sürdürülebilir olduğu için başladık. Bunun da karşılığı şu. Bu işbirliği şartlarını aramızda görmemiz gerekiyor. Eğer bu mümkün olduğu sürece siz ne zaman isterseniz biz buradayız. Ama sabah söylediğim şey, Danimarkalı yazarın söylediği söz altı çizilecek bir sözdür. Ve ne kadar zeki olduklarını gösterir. Yazar şöyle diyor. ‘Biz Danimarkalılar çok yetenekli insanlar değiliz o yüzden işimizi ortaklaşa yapmaktayız’ diye. Başarılarının arkasındaki sır budur. Dolayısıyla biz birlikte iş yapmayı öğrenemezsek geleceğimiz olmayacaktır. Bunun farkında olalım. Birlikte iş yapmayı lütfen öğrenelim. Beraber birlikte iş yapalım” dedi.

Van İşadamları Derneği yöneticileri Van’a yaptığı katkılarından dolayı başta Van Valisi Aydın Nezih Doğan ve diğer konuşmacılara birer teşekkür plaketi verdi. VİŞAD yönetimiyle çekilen toplu fotoğrafının ardından program sona erdi.

Editör: Wan Haber