Türkiye İş Kurumu'na (İşKur) Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi taşeron sağlık işçileri adına iş başvurusu yapıldığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz haftalarda işçiler, İşKur'a iş başvurularının kabul edildiğini ve görüşmeye çağırıldıklarını bildiren SMS'ler almaya başladı. İşKur'un internet sitesini inceleyen çalışanlar kendileri adlarına İşKur'a iş başvurusunda bulunulduğunu fark ettiler.

İşçiler, kendi rızaları dışında, kimlik bilgileri kullanılarak yapılan başvurulara itiraz etmek için hastaneye, taşeron firma Misyon Temizlik ve Güvenlik Şirketi'ne ve İşKur'a başvurdu; ancak hiçbir kurum yapılan başvurunun sorumluluğunu üstlenmedi.

Hastane önünde durumu protetso etmek için bir araya gelen Dev Sağlık İş'e üye işçiler, suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

İşçiler alkışlar ve ıslıklar eşliğinde "Taşeron çalışma yasaklansın", "Sendika hakkımız engellenemez" sloganları attı ve oturma eylemi gerçekleştirdi.

"Beden işçisi ne demek?"

Kendisine aynı hafta içinde üç İşKur davetiyesi gelen Galip Acar, gelen iş davetiyelerinde madencilik ve otomotiv sanayii iş kollarında "beden işçisi" statüsünde gösterildiğini söyledi.

Dev-Sağlık İş temsilcisi Erol Akarslan ise iş davetiyelerinde yer alan beden işçisinin ne anlama geldiğinin açıklanmasını istedi.

"Bu yöntemlerle bizim özlük haklarımızı elimizden almak istiyorlar. Senelerdir burada çalışan bir işçiyi haberi olmadan işten çıkarıp tekrar işe alarak kıdemli olmasının önüne geçmek istiyorlar."

"Taşeron çalışma yasaklanmalı"

Basın açıklamasını okuyan Nuray Gökçe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı hastane ve İşKur'un art arda taşeron şirketlerle işbirliği yapmasının hukuki bir boşluk olarak değerlendirilemeyeceğini, bu durumun bir tesadüf değil taşeronun lehine işleyen devlet politikalarının bir sonucu olduğunu belirtti.

Gökçe, kıdem hakkının ve yıllık izin hakkının gasp edilmesinin, güvencesiz çalıştırılmanın önüne geçmek için taşeron sisteminin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Sistem nasıl işliyor?

İş davetlerinin gönderildiği, işten çıkarıldıkları görünen tarihlerde hastanede çalışmakta olduklarını ifade eden Gökçe, İşKur sisteminde yeniden işe başlatılma sürecinin nasıl işlediğini aktardı:

"İşKur'un veri sisteminde Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan tüm sağlık işçileri 28 Aralık 2012'de işten çıkarılmış görülüyor. Aynı gün Marmara adlı şirketi elemana ihtiyacı olduğunu, İşkur'a  bildiriyor. İşçiler 1 Ocak 2013'te Elif Medikal ve Marmara adlı taşeron şirketlere yönlendirilmiş görünüyor. İşkur'un veri sistemine göre 28 Aralık 1 Ocak tarihleri arasında  davet mektupları gönderiliyor ve iş görüşmeleri yapılmış gözüküyor."

Dev-Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, taşeron sisteminin amacının işçilerin yasal haklarını ortadan kaldırmak olduğunu söyledi ve her türlü fiili ve hukuksal eylemi gerçekleştireceklerini ifade etti. BİANET

Editör: Wan Haber