ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) büyüyen IŞİD tehlikesini masaya yatıran raporunu ABD Senatosu’na sundu. Senato İstihbarat Komitesi’ni bilgilendiren CIA direktörü John Brennan, Suriye ve Irak’ta büyük kayıplar veren IŞİD’in, hâlâ yayılıp dünya çapında saldırı planlayacak kapasitede olduğu konusunda uyardı. Özellikle ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarıyla IŞİD’in zayıfladığını savunan Brennan, örgütün Irak ve Suriye’de geçen yıl 33 bin militanı varken, şimdilerde bu sayının 18-22 bin arasında olduğu bilgisini paylaştı. Buna rağmen IŞİD’in dünyada hâlâ onbinlerce militanı bulunduğuna dikkat çeken Brennan’ın sunduğu rapor, örgütün Kaide’nin zirvede olduğu dönemden bile daha fazla militanının olduğuna dikkat çekiyor. CIA Başkanı gelinen son durumu “IŞİD’e karşı finansal alanda ve cephede aldığımız tüm mesafelere rağmen, çabalarımız örgütün küresel ölçekteki terörizm kapasitesini düşürmeye yetmemiştir” diye özetledi.

İstihbarat zayıf

CIA Başkanı IŞİD’in Libya’da varlığının artmasından dolayı duyduğu endişeyi dile getirdi, Libya’da 5 ile 8 bin arasında IŞİD militanı olduğunu söyledi. Örgütün Libya’da güçlenmesinin Avrupa’da düzenlenecek saldırıları artırabileceğini ifade etti. Brennan “IŞİD’in Batı’da bu saldırıları düzenleyecek geniş bir militan kadrosu var” dedi.

Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarına girdiği 2015 Haziranı’ndan bu yana Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın güçlendiğini söyleyen Brennan, “Bundan bir yıl önce Esed geri adım atmış haldeydi” dedi. Rusya’nın hava saldırılarının büyük çoğunluğunun “meşru muhalifleri” hedef aldığını savundu.

Editör: Wan Haber