Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin hükmün Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden yapılan yargılamada mahkeme, işadamı Hayyam Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkardı.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Sümerbank'ı zarara uğrattıkları iddia edilen aralarında bankanın eski sahibi işadamı Hayyam Garipoğlu'nun da bulunduğu 5 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada tutuksuz sanıklar Cem Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç, Metin Berk ve Cengiz Biçer hazır bulunurken, sanık Hayyam Garipoğlu ise duruşmaya katılmadı.
Duruşmada söz alan Garipoğlu'nun avukatı, müvekkilinin rahatsız olduğunu bu nedenle rapor aldığını belirterek, duruşmaya katılamadığını ifade etti. Duruşmada söz alan diğer sanık avukatları da dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Hayyam Garipoğlu'nun duruşmalara katılmadığını ve her celse aynı yönde rapor sunarak mazeret bildirdiğini ifade ederek, bu duruşmada mahkemeye sunduğu mazeretin reddine karar verdi. Heyet, sanık Hayyam Garipoğlu'nun duruşmalardan kaçtığı izlenimi uyandırdığı ve avukatı tarafından sunulan mazeretlerin inandırıcı olmadığı anlaşıldığından sanık hakkında yakalama emri düzenlenmesine hükmetti.Yeniden bilirkişi incelemesi talebini de reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
Sümerbank Davası'nda mahkeme, 1 Haziran 2005 tarihinde verdiği kararda Hayyam Garipoğlu'nu, "zimmet" suçundan 20 yıl, "nitelikli dolandırıcılık" suçundan da 7 yıl 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırmıştı. Ancak kararı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Hayyam Garipoğlu hakkındaki hükmü esasa girilmeden usuli eksiklikler nedeniyle bozmuştu. Yeniden yapılan yargılamada ise 2007'de Garipoğlu hakkında "bankayı aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık" ve "ihtilasen zimmet" suçlarından toplam 16 yıl 7 ay hapis cezası verilmişti. Bu kararda Yargıtay 7. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu. Daire kararında, zimmet miktarına nazaran hakça orandan ceza belirlenmesi gerekirken yeterli ve dosyaya uygun olmayan gerekçelerle Hayyam Garipoğlu hakkında en üst hadden özgürlüğü bağlayıcı ceza tayin edildiği belirtilmişti. Zimmet bedelinin bir kısmının soruşturma başlamadan önce ödendiği gözetilerek üçte iki oranında indirim yapılması gerekirken, Hayyam Garipoğlu'nun cezasında hükümden önce ödendiği gerekçesiyle üçte bir oranında indirim yapıldığı belirtilen kararda, Garipoğlu hakkındaki hükmün bu nedenlerle bozulduğu kaydedilmişti. Daire, sanıklar Cengiz Biçer, Cem Feridun Yeşil, Ali Resul Ergeç ve Metin Berk hakkındaki hükmü ise benzer nedenlerle bozmuştu.
(YM-ET-Y)

20.02.2013 15:39:18 TSI

Editör: Wan Haber