Bedia Barak Vansesi İstanbul Temsilcisi

Türkiye-İran Karma Ekonomi Komite toplantısı ve iş konseyi için İran'a Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte giden (TSO) Başkanı Necdet Takva, “Bir süre önce Van’da Türkiye-İran dış ekonomik ilişkiler toplantısı (DEİK) gerçekleştirdiklerini başarılı geçen bu toplantının ardından nihai hedefimiz olan Türkiye İran arasında serbest ticareti gerçekleştirmek için İran’a gidiyoruz” dedi.

 

“EKONOMİK GÜÇ BİRLİĞİ YAPACAĞIZ"
Türkiye ile İran’ın bulunduğumuz coğrafyanın en büyük iki ekonomik gücü olduğuna dikkat çeken Takva, “Bu Türkiye için, İran için önemli olduğu gibi bölgedeki sınır bölgesine yakın illerimiz için çok daha önemli anlamlıdır” şeklinde konuştu.

 

Takva, ”İran Van için önemli bir pazar ve enerji potansiyeli olan bir ülke. Dolayısıyla İran’la gelişebilecek her türlü iş birliği çerçevesin de bizim mutlaka aktif rol almamız gerekiyor. Dolayısıyla İran’la sınır boyunda yaşadığımız sorunlarımız da var. İran bizim en uzun sınır boyu olan komşumuz.  560 km’lik sınırımız var. Bunun yanı sıra aşağı yukarı 300 km de Van ilimizin sınırı var. En uzun sınırı olan bir kent olmamıza rağmen, sadece sınırda bekleyen bir kent olarak duruyoruz. İran pazarına erişim konusun da henüz çok aktif ve istediğimiz düzeyde bir ticari potansiyel elde edebilmiş değiliz” diye konuştu.
 

“BÖLGELER ARASINDA DENGESİZLİKTE VAN KADERİNİ DEĞİŞTİRMELİ”
Türkiye’nin bölgeler arası dengesizliği çerçevesinde olaya baktığınız zaman bizim çok ciddi bir dezavantajımız var diyen TSO Başkanı Necdet Takva, TR B2 Bölgesi diye adlandırılan Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri yöresinin gayrisafi hasılasının aldığı miktar aşağı yukarı 3.500-4000 Dolar civarında. Van yöresi olarak ele aldığınız da ise Türkiye’nin 81 ili içerisinde sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi açısından 76. sırada bulunuyor. Dolayısıyla bizim bunu aşmamız, bu kaderi değiştirmemiz gerekiyor dedi.

 

Takva, Bölgesel kalkınmamızı gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunu sadece Türkiye’de ki kamu kaynaklarıyla sağlamamız mümkün değil. Bununla beraber yerel sermaye birikimimiz de yok. Bu yüzden İran bizim için çok cazip imkânlar ve ciddi bir pazar sağlıyor. Bu nedenle İran Pazarına erişim konusunda, bu çerçevede bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantı neticesinde şimdi İran Ekonomi komite toplantısını gerçekleştirmek için İran’a gidiyoruz” şeklinde konuştu.
 

“AŞMAMIZ GEREKEN BİR YOL PROBLEMİ VAR”
İran ile ortak Pazar kapsamında ithalat ve ihracatın gelişmesi için yol problemi olduğunu ifade eden Takva, bu aşamada çalışma ve çabaları olduğuna değindi.

 

Takva, “İran ile bizim Kapıköy sınır kapımız var. Karşımız da İran tarafında, Razi sınır kapısı var. Fakat İran tarafında bitirilmemiş ve transit seyahati engelleyen 40 km lik aşmamız gereken bir yol problemi var. Bunu aşma konusunda çabalarımız var. Ancak biz küçük araçlarla ve sınır ticareti kapsamında bir dış ticaret gerçekleştirebiliyoruz. Daha çok tarım ürünleri ithal ediyoruz. Oraya da daha çok sanayi ürünleri ihraç ediyoruz. Fakat bizim ithalatı, ihracatı karşılama durumumuz oldukça düşük. Dolayısı ile bizim bunu çok daha aktif hale getirmemiz lazım. Bu kapıda yaşanan temel sorunlarımızı giderme gibi çabalarımız var” dedi.
 

“HEDEFİMİZ 1 MİLYAR DOLARLIK TİCARET”
TSO Başkanı Necdet Takva, “Toplam dış ticaret hacmimiz İran ile 67 milyon dolar.  Bizim hedefimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin vizyon olarak belirlediği süreçte, önümüzdeki 9 yıl içerisinde yani 2023 yılında 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmak” dedi.
 

Takva, ”Bu sorunları çözmek için 3 gün sürecek olan İran’da ki toplantıya davetli olarak katılıyoruz. Çok büyük iki ekonomi, Orta Doğu'daki en büyük ekonomi. Dolayısıyla iki ekonominin mutlaka çok daha fazla alışveriş yapması gerekiyor. Bu Türkiye için, İran için önemli olduğu gibi bölgedeki sınır bölgesine yakın illerimiz için çok daha önemli anlamlıdır” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber