Haber: Fazıl ERÜŞ/ÖZEL

Irak,”Küçümsemiyorum. Ancak pompalandığı gibi katkısı olmayacağı ortadadır” dedi.

Van'ın İran'la bağlantısını sağlayan Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernize edilmesini sağlayacak projenin temeli yarın atılacak. Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernizasyon edilecek olması kentte büyük sevinçle karşılandı. Kentin dinamikleri tarafından övüle övüle bitirilemeyen sınır kapısı modernizasyonun ardından kente ekonomi yönde büyük katkılarının olacağı da ifade ediliyor. Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyonu ile ilgili Wanhaber’e açıklamalarda bulunan Van TSO ve Van TB eski başkanlarından iş adamı Feridun Irak, “Kesinlikle projeyi küçümsemiyorum. Ancak pompalandığı gibi katkısı olmayacağı ortadadır. Nedeni de ticaretin önündeki engellerdir” ifadesini kullandı.

“ÖNEMLİ BİR PROJEDİR ANCAK!..”

Yarın temeli atılacak olan projenin bu kadar büyütülmesine tepki gösteren Irak, yine büyük beklentiler yaratıldığının altını çizerek şöyle dedi:

“İran’a açılan 3 kapıdan biri olan Kapıköy sınır kapısı kurulduğu günden bugüne kadar alt yapı sorunu bulunmaktaydı. Dolayısıyla modernizasyon önemli bir alt yapı eksikliğini gidermenin yanı sıra bölgede eksikliğini duyduğumuz yatırım ortamını iyileştirme adına da önemli bir projedir. Ancak ticaretin önünde bulunan engellerin kaldırılması ile birlikte bu proje taçlanabilecektir.”

“BÜYÜK KATKISI OLMAYACAĞI DA ORTADADIR”

1987-1994 yılları arasında sınır ticaretine tanınan serbestliğin bugünden kat kat daha iyi olduğunu savunan Irak, şunları söyledi:

“İran tarafında yol sorununun devam etmesi, Van Özalp arasında doğru düzgün bir yolun olmadığı bir dönemde bile ticaretin serbestliğinden dolayı ticaret canlıydı. O dönemlerde bu eksikliklere rağmen çok büyük ekonomik faaliyetler yürütülmekteydi.1995 yılından itibaren sınır ticaretine konu olan ürünlere sınırlandırmalar getirilmesi bunun yanı sıra ürünlere miktar sınırlamanın eklenmesi ve mevsim sınırlaması nedeni ile birlikte o günden bugüne sınır ticareti yapılamamaktadır. Yapılacak modernizasyon ile turist giriş çıkışlarında önemli bir kolaylık sağlayacağı muhakkaktır.Ancak 1987-94 yılları arasında olduğu gibi dış ticarete konu ürünlerin tamamına sınır ticaretine konu edilmemesi halinde ekonomik olarak çok büyük katkısı olmayacağı da ortadadır.”

“ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ 50 İLE 100 KALEM ARASINA İNDİ”

Sınır ticaretinin istenilen seviyede yapılamamasına dikkat çeken Irak, şu ifadeleri kullandı:
“1987-1995 yılları arasında sınır ticaretine konu olan 10 binlerce ürün var iken bir anda bu ürün çeşitliliği 50 ile 100 kalem arasına indi. Dolayısıyla o günden bugüne sınır ticareti istenilen seviyede yapılamamaktadır. İran tarafındaki yol çalışması da hala devam ediyor olmasından dolayı tır giriş çıkışları da hala mümkün görülmemektedir. O nedenle saydığımız bu engeller kaldırılmadığı müddetçe ekonomik olarak bir getirisi olmayacaktır.”

“GÜNAHI HEPİMİZİN ÜZERİNDEDİR”

Projenin bu kadar büyütülmesine anlam veremediğini vurgulayan Irak, projeyi küçümsemediğini ancak gerçekler ne ise onun ifade edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Basında bu proje ile ilgili akla alınmayacak demeçlerin verilmesinde de tepki gösteren Irak, şu şekilde konuştu:

“Modernizasyonun Van’da ekonomiyi iyileştireceği, işsizliği, istihdam sorununu hatta kalifiye elaman yönünde eksiklikleri çözeceği yönünde  basına demeçler veriliyor. Eğer bir modernizasyon bu memleketin ekonomik sorununu çözüyor ise böyle bir yatırımın yıllarca yapılamamasının günahı hepimizin üzerindedir. Geçmiş siyasetçiler, kurum amirleri, STK temsilcileri bundan sorumludur.”

“YOK SAYAMAYIZ”

Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ile birlikte bu projenin büyük değer kazanacağını belirten Irak son olarak şunları söyledi:

“Her şeye rağmen bu projenin Turizm’e büyük katkıları olacağı kesindir. Ancak ticaretin önünde olan engeller kaldırılmadığı müddetçe ekonomi olarak çok büyük katkılarının olacağı söylenemez. İran tarafındaki yol tamamlanır ve ticaretin önündeki engeller kaldırılırsa büyük katkıları olur. Yoksa basına verilen demeçlere bakılırsa temel atıldıktan sonra bütün sorunlar çözülecektir anlayışı yanlıştır. Ebetteki yatırım ortamının iyileştirilmesi adına önemlidir. Alt yapı eksikliğini giderme açısından önemlidir. Bunu yok sayamayız. Ancak pompalandığı gibi de katkısı olmayacağı ortadadır. Nedeni de ticaretin önündeki engellerdir. Yine de bu projede emeği geçenlere teşekkür ederim. Kesinlikle projeyi küçümsemiyorum. Ancak bu eksiklikleri göz ardı edemeyiz. Yoksa yine Van kaybeder.”

Editör: Wan Haber