Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kırmızı et fiyatlarına getirdiği tavan fiyat uygulaması ve canlı hayvan fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Ticaret Borsası eski başkanı da olan Feridun Irak, hükümetin son yıllarda özellikle bölgede hayvancılıkla ilgili ciddi teşviklere imza attığını belirtti. Feridun Irak, “Hükümetimiz özellikle hayvancılık alanında bölgede ciddi teşvikler sunmaktadır. Ancak bu teşvikleri bürokratik nedenlerden dolayı bizlere yansımamaktadır” dedi.

Öncedeki yıllarda dünyada en ucuz etin Türkiye’de tüketildiğini ifade eden Irak, “Ancak bölgede yaşanan kimi olumsuzluklardan dolayı dünyanın en pahallı etini tüketen ülke durumuna geldik. Tavan fiyat uygulaması için bir taban fiyat uygulamasının da olması gerekir. Ancak hayvan yetiştiriciliği yapan işletmelerimizin şikayetçi oldukları nokta, kırmızı et fiyatlarının yüksek olmasının yanında canlı hayvan fiyatlarının düşük olmasıdır. Elbette hükümetin bu süreçte verdiği ciddi teşvikler ve bu noktada yapılan çalışmalar var. Ancak bunların bize yansıması noktasında bürokratik sıkıntılar söz konusudur. Teşvikler Bakanlık tarafından çıkarıldıktan sonra Ankara’da başlayan bürokrasi maalesef bu teşviklerin üreticilere ulaşması noktasında sorunlara neden olmaktadır. Burada yapılması gereken üreticilerin sesine kulak verilmesi ve bu son derece önemli olan teşviklerin hayvan üreticilerine ulaşmasının önündeki engellerin kaldırılmasıdır” şeklinde konuştu.
Bölgenin hayvan yetiştiriciliği noktasında elverişli olduğunu ve ciddi bir büyükbaş ve küçükbaş hayvan nüfusuna sahip olduğunu hatırlatan Irak, bölgenin bu avantajı kullanması gerektiğini ifade etti. Irak, “Hayvancılık alanında bölgemizde yapılan ciddi yatırımlar amacına ulaşırsa, bölgemiz tek başına ülkemizin et ihtiyacını karşılayacaktır. Bunun yanında bizlerin dünya ile rekabet etme şansımız da olur. Çünkü Doğu Anadolu Bölgemiz, en fazla çayır ve meraların bulunduğu bölgedir. Dünyada ekonomik sınırlar kalkmıştır. Dünyanın her tarafıyla ticaret yapabiliyorsunuz. İlimizde de hayvancılık alanında yapılan yatırımlar takip edilmeli ve teşviklerin amacına ulaşması noktasında çalışmalar yapılması gerekir” diye konuştu.

Editör: Wan Haber