İpekyolu Belediyesi’nin ekim ayı meclis toplantısına; İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Veysel Keser, belediye meclis üyeleri, birim amir ile çalışanların yanı sıra basın mensupları katıldı. Meclis gündemlerine geçmeden önce 12 büyük projeyi açıklayan Eş Başkan Keser, "Belediye hizmet binası; 4 bin metrekare alan üzerine kurulacak ve yeşil alanla birlikte inşaat uygulama alanı 12 bin metrekare üzerinde projelendirilecektir. Kadınlara yaşam alanları oluşturulacak. 1099 metrekare alan üzerine kurulacak Kadın Yaşam Alanı Kompleksi’nde; eğitim, ekonomi ve kadın hakları üzerine çalışmalar yürütülecek. Öğrenim gören kadın öğrencilere destek olmak amacıyla yurt yapılacak. Bin 655 metrekare alan üzerine yapılacak olan yurtta, 300 kişilik yatak kapasitesiyle öğrencilere hizmet sunulacak. Kültür ve sanat alanında Van'da bir ilk yapılacak, bin kişilik kapasiteye sahip anifi tiyatro inşa edilecek. Üstü Kapalı Semt Pazarı; Erçek Mahallesi’nde 2 bin metrekare alan üzerine kurulacak. Kapalı semt pazarı, 150'ye yakın kişiye iş istihdamı sağlarken, pazarın olmadığı günlerde ise gençler için basketbol oynama imkanı sağlanacak. Kurulacak ekmek fabrikasıyla 10 bin ile 30 bin arası ekmek üretilmesi hedefleniyor. Uygun fiyata satılması düşünülen ekmekler, ilçenin farklı noktalarına bırakacak 20 adet büfeyle halka ulaştırılacak. Toplumun bilgi gereksinimini karşılamak ve geleceğe sağlam adımlarla yürümek için kent kütüphanesi kurulacak. Her alanda 60 bin Kürtçe ve Türkçe kitabın yer alacağı kütüphane, geleceğe ışık tutacaktır. Yapılacak Engelsiz Yaşam Merkezi’yle birlikte dezavantajlı yurttaşlar için engelsiz bir yaşam inşa edilecek. Erek Dağı eteklerine kuracak Kent Terası’yla, Van Gölü'nün eşsiz gün batımını halkın seyrine sunacak. Aynı zamanda kent terasında sosyal tesisler, piknik alanları ve seyir dürbünleri yer alacaktır. Halkımıza ücretsiz sağlık hizmeti sunmak amacıyla Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi kurulacak. Merkezde, donanımlı ve tecrübeli sağlık ekipleri, gerekli tetkik ve tedavi için laboratuvar ve poliklinik hizmeti verilmesi hedeflenmektedir. Erek Dağı eteklerine ağaçlandırma çalışmalarına hız vererek, 3 metre boyunda 20 santimetre çapında 50 bin çam ağacı dikilecektir. Halkın işsizlik sorununu gidermek amacıyla Mesleki Eğitim Merkezi inşa edilecek. Çeşitli meslek gruplarında eğitimler verilerek, kursiyerlere iş kurma bilgisi sağlama ve mevcut iş olanaklarında belli bir kalifiye yakalanması hedeflenmektedir" dedi.

Keser, yapılacak projelerin kısa süre içerisinde teknik şartnamesi oluşturularak basına ve kamuoyuna ilan şeklinde duyurulacağını dile getirdi. Keser, "Projeler hayata geçirilmeden önce yarışma düzenlenmesinin amacı şeffaflık ilkesi gereğince katılım çoğunluğunu esas almak, daha adilane ve kaliteli bir hizmet gereği bu yöntemi seçtik. Bölgesel, yerel ve ulusal tüm mimarların bu projeye dahil olmasını istedik. Ödüllü yarışmada birinci gelen projeler uygulamaya konulacaktır. Projelerin onaylanma safhasında belirlenecek olan komisyon asil üyeler ve danışman üyelerinden oluşacak. Bu komisyonda mimarlar odası, üniversiteler, imar müdürlüğü ve STK'lar yer alacak. Belediye hizmet binası ile başlayacağımız ilk projemiz kısa süre içerisinde şartnamesi ile birlikte basına duyurusu yapılacak. Ardından gelen projeler peyderpey mimari yarışma yöntemi ile devam edilecektir" ifadelerini kullandı.

Projelerin mimari yarışma ile belirlenmesi ve uygulamaya konulacak 12 proje belediye meclisi tarafından çoğunluk sağlanarak kabul edildi. Projeler basına verilecek resmi ilanın ardından başvurular alınacak. Başvurular İpekyolu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne yapılacak.

Editör: Wan Haber