İnşaat Mühendisleri Odası yönetimini, Ağustos ayında Mimarlar Odası Ankara şubesinde bulunan böcekler üzerine şüphelenerek kendi binalarında dinleme cihazlarını tespit etmesi için özel bir şirketle anlaştı. Gelen özel ekip binada dinleme cihazı araması yaptığı sırada Yönetim Kurulunun toplantı yaptığı masanın altında bir cihaz tespit etti. Bunun üzerine Çankaya Emniyet Müdürlüğü'ne ve savcılığa bildirildi. Bulunan böcekle ilgili tutanak tutuldu, fotoğraflandı, olay yeri inceleme ekibi 'böcek' olduğu iddia edilen cihazı tutanakla teslim aldı.

Toplantı masasının altındaki prizin içine yerleştirilmiş halde bulunan cihazın özelliği, pil ile çalışması ve 90 metre kare alanda tüm konuşmaları dinleyebildiği belirtilerek 1 kilometrelik alandaki herhangi bir noktaya bu konuşmaları aktarabildiği kaydedildi. 

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Nevzat Ersan, 3 ay önce Mimarlar Odası Ankara Şubesinde böcek bulunduğu basında yer aldığını ve bundan esinlenerek Yönetim Kurulu toplantı odasında böyle bir araştırma yapma gereği duyduklarını söyleyerek, “Bununla ilgili dışarıdan hizmet satın alarak bir firma ile anlaşma yaptık. Bu firma gelip yerinde araştırma yaptığında toplantı masasının altında böyle bir cihaza rastladılar. Bununla alakalı olarak biz gerekli yerlere suç duyurusunda bulunduk. Emniyet’ten gelerek bu tespitleri yaptılar. Bulunan cihazın pilli bir cihaz olduğu 1 kilometre çapında bir alandan dinleme yapılabileceği söylenildi. Teknik anlamda Emniyetin bunu araştırıp cihazla ilgili gerekli bilgileri ancak öyle bilgilerin şansının olacağını söylediler. Yapanların edenlerin bulunmasını istiyoruz” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olduğunu belirten Ersan, şunları kaydetti:

“Şüphelendik dediğimiz biri yok açıkçası. Uzun bir süredir Türk Mühendis Mimar Odaları Birliğine bağlı meslek örgütleri ile alakalı bir takım yaptırımlar uygulanmaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Meslek örgütünün bütün işlevsel yapmak istedikleri, meslekle alakalı üyeleri ile ve kamuoylu ilgili bir takım girişimlerde bulunmak. Meslek odasından ne dinlenilir, neyi dinlemek isterler açıkçası bunu anlamak mümkün değil. Mesleğimizi öğrenmek istiyorlarsa gelirler biz anlatırız mesleğimizi bu masada meslek örgütünün mesleki niteliği ile ilgili toplantılar yapılır. Açıkçası kimin dinlediğini kimin yaptığını bilmem mümkün değil.” 

Editör: Wan Haber