Van'ın endemik tür bir balığı olan ve dünyada sadece Van Gölü'nde yaşadığı bilinen inci kefali balığı, hiç bir balığın yaşamadığı Erçek Gölü'nde hayat buldu.

1985 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bir projesiyle Van Gölü'nden alınarak tanklarla taşınan erkek, dişi ve yavru inci kefali balıkları, il merkezine 30 kilometre uzaklıktaki ve hiçbir balık türünün yaşamadığı Erçek Gölü'ne hayat verdi. Kısa sürede inci kefali balığının popülasyonun arttığı Erçek Gölü'nde tek bir tekneyle yaklaşık 10 yıldır balıkçılık yapılırken, yıllık 50 ton balık avlanıyor. Yaşklaşık 8 yıl boyunca yapılan bu işlem sonucunda dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin ikinci bir yaşam alanı daha oldu.

5-331.jpg

YILLIK 50 TON BALIK AVLANIYOR
Erçek Gölü'nün çok kıymetli bir göl olduğunu belirten Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erçek Gölü’nün Van kent merkezine 30 kilometre uzakta, 100 kilometre kara yüzey bir alana sahip olduğunu söyledi. Maksimum 40 metre, ortalama ortala 18 metre derinliğe sahip aynen Van Gölü gibi tuzlu ve sodalı bir göl olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarı, Erçek Gölü kapalı bir göl. Gölün çevresinde az sayıda akarsu var. Erçek Gölü doğal olarak 1985 yılına kadar hiçbir bağlılığın yaşamadığı bir göldü. 1985 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Van Gölü’nden bazı anaç inci kefalleri, yavru inci kefalleri ile beraber alınarak Erçek Gölü’ne getirildi. 1985 yılından beri Erçek Gölü’nde de artık inci kefali var. Ama Erçek Gölü’nde ki inci kefalleri Van Gölü’ndeki gibi çok hızlı çoğalamadılar. Sebebi gülün çevresinde yeterli miktarda üreyecek akarsu yok, az sayıda akarsular var. Onun için balık yavaş yavaş çoğalabiliyor. Balığın popülasyonunun artış hızı yüz düşük. Bu yüzden de Erçek Gölü’nde Van Gölü’ne kıyasla besin de çok. Erçek Gölü’nde besin bol olduğu için buradaki balıkların büyüklüğü bireysel büyükleri fazla. Mesela bugün Van Gülü’ndeki balıkların ortalama ağırlıkları 100-120 gram civarında iken, Erçek Gölü’nde avlanılan balıkların ortalama ağırlıkları ise 150 ile 250 gram arasında. Burada 300 gramdan daha büyüktü balıklar da çıkıyor. 4 tanesi 5 tanesi 1 kilogram geliyor. Eçek Gölü aslında çok kıymetli bir sulak alan. Çok önemli bir biyolojik zenginliğin habitatı durumunda. Bu gölde balıkçı sayımız az. Çünkü popülasyon küçük. Zaten yeni balıkçılığa açıldı. Az sayıda balıkçımız var burada. Uzatma ağları ile avcılık yapıyorlar. Bilinçliler çok şükür. Balıkların korunması için ilkbahar ayı geldiğinde büyük çaba sarf ediyorlar” dedi.

7-092.jpg

GÖLÜN TEK BALIKÇISI
Erçek Gölü'nün tek balıkçısı olan Mehmet Salih Gencer, gölde balık miktarının her geçen gün arttığını söyledi. İlk yıllar 150-200 kilo balık avlanırken, şimdi günlük zaman zaman 700 kilogram balık avladıklarını belirten Gencer, "Erçek Gölü balığı hem lezzetli hemde büyük. Bizim geçim kaynağımız oldu. Çok bereketli günler yaşıyoruz. Ancak bir sorunumuz var. Balıkçı barınağımız yok. Bizim yetkililerden isteğimiz teknelerimizi bağlayabileceğimiz bir balıkçı barınağıdır" dedi.

9-048.jpg

Editör: Wan Haber