Yılda 5 milyon ikinci el araç el değiştiriyor. Bu büyük pazar dolandırıcıların da radarında ve akla, hayale gelmeyen yöntemleri devreye alıyorlar. Çok fazla bilinmeyen yöntemler vatandaşı hem aracından hem de araç satışından alacağı paradan ediyor. Hatta dolandırıcılık suçlamasıyla karşı karşıya kalıyor. POSTA olarak vatandaşı uyarmamıza rağmen yeni mağduriyetlerle karşılaşıyoruz.

TELEFONLA ANLAŞTI

 

 

 

Bursa’da yaşanan son olay bunun en somut örneği. Peki olay ne? Bursalı isminin açıklanmasını istemeyen bir memur, ihtiyaçtan dolayı aracını 80 bin liradan internet sitesinde satışa çıkardı. Yeni ilanları an be an takip eden dolandırıcı hemen aracı alacakmış gibi bu vatandaşı telefonla aradı ve aracı satın alacağını söyledi. Pazarlıkla 79 bin liraya anlaştılar.

PARAYI HEMEN GÖNDERDİ

Alıcı kılığındaki dolandırıcı ertesi günü parayı hemen araç sahibine gönderdi. Birkaç gün sonra ise işlerinin yoğunluğu sebebiyle Bursa’ya gelemeyeceğini, yönlendireceği bir kişiye aracı devretmesini istedi. Memur vatandaş da gelen kişiye noterden aracını devretti. Ancak ne olduysa o andan sonra oldu. Araç için havâle çıkartan kişi, bir ihtar göndererek, aracın devrinin yapılmadığından ötürü gönderdiği parayı geri talep etti.

6 AY DA CEZA ALDI

Aracını satan kişi mağduriyetini ve yaşadığı şoku şöyle anlattı: “Her ne kadar ‘gönderdiğin kişiye aracın devrini yaptım’ desem de derdimi kimseye anlatamadım. satış yaptığım kişi ile havâle yapan kişi farklı olduğu için sıkıntı yaşadım. sattığım kişi ile parayı gönderen kişi arasında bir bağ ispatlayamadım ve 79 bin lirayı ödemek zorunda kaldım. Hakkımda açılan dolandırıcılık davasında da 6 ay ceza aldım.Arabamın gittiğine mi yanayım, paramın gittiğine mi yanayım? İnsanlar araçlarını satarken çok dikkatli olsun. Para kimden havâle edilmiş ise satışı onun adına gerçekleştirsinler.”

BUNLARI OKUYUN MAĞDUR OLMAYIN

- Para havale ile gelecekse havalenin aracı satın alan kişinin hesabından yapıldığına dikkat edin.

-Plakası kapalı ve piyasa değerinin altında satılan araçlara şüpheyle yaklaşın.

-Aracı mutlaka yetkili belgesi olan ekspertize götürün.

-Notersiz satış yapmayın.

-İkinci el araç alım ve satımlarda şüphe varsa durumu mutlaka notere aktarın ve noter katibinin görüşünü alın.

-Araç bedelini almadan noter görevlisine bedeli aldığınızı beyan etmeyin.

-Eğer araç nakit paraya satılıyorsa, aracın satış bedeli noterde katibin önünde sayılarak alınabilir.

-Noter satış belgesi, araç ekspertiz belgesi benzeri evrakları saklayın.

-Aracınızı satarken yanınızda birisi olsun.

-Aracınızı test etmek isteyen kişiler sizi zorla indirip aracını gasp etmeye çalışabilir, tedbirli olun.

-Aracı görmeden, kontrol ettirmeden kapora ödemeyin. (POSTA)

Editör: Wan Haber