Fakiye Teyran Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasında konuşan İHD Van Şube Başkanı Ersin Biricik, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümünün konuşulduğu bugünlerde, karakol ve kalekol yapımlarının halkta çözüm sürecine olan inancı yok ettiğini öne sürdü. Bölgede yaşayan herkesin aynı kaygıyı hissetmeye başladığını vurgulayan Biricik, “Lice katliamını ülkenin çeşitli yerlerinde demokratik yöntemlerle protesto eden sivil halka karşı, devletin tahammülsüzlükleri had safhaya ulaşmış ve güvenlik güçleri halka yönelik saldırgan tavırlara başvurmuştur” ifadelerini kullandı.
Açıklamasında Van’da dün yaşanan olaylara da değinen Biricik, “İlimizde Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) düzenlediği basın açıklamasından sonra polisin yapmış olduğu saldırı sonucu şehir adeta savaş alanına dönüşmüş, bu tavır Lice’de yapılan katliamın benzerlerini yapmaya çalıştıkları izlenimlerini oluşturmaktadır. İnsan hakları savunucuları olarak buradan bir kez daha Başbakan ve hükümete sesleniyoruz; nerede ve kime karşı işlenmiş olursa olsun yaşam hakkı ihlal edilemez. Lice’de silahsız yurttaşlara yönelen bu katliamı şiddetle kınadığımızı belirtiyor, sorumluların bir an önce yargılanmalarını ve hesap vermelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Diyarbakır’da bayrağın indirilmesine de değinen Biricik, “Elbette ki hoş bir davranış olmadığı gibi, bunu tasvip etmemiz de söz konusu değildir ancak medyanın ve hükümetin bu provokasyona karşılık Kürtlere karşı düşmanca bir tutum takınması sonucu Türkiye’nin gündemi bir anda değiştirilmiş, Lice’de yaşanan katliam unutulmuş, Kürtler hedef haline getirilmiştir. Hükümetin ve medyanın bir an önce savaş dilinden vazgeçip barış dilini kullanması, bayrak provokasyonuna da istismarına da karşı olduklarını belirtip herkesi sağduyuya davet etmeleri hususunda uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber