İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Güney Sudan Cumhuriyeti Juba Belediye Başkanı Mohammed El-Haj Baballa arasında bir mutabakat zaptı imzalandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki imza töreninde konuşan Kadir Topbaş, işbirliği yaparken bir karşılık beklemeden bu işbirliklerini hayata geçirdiklerini söyledi. Topbaş, Türkiye Cumhuriyeti olarak bir dost eli uzatmak istediklerini belirterek "Biz diyoruz ki başka yerlere gitmeyiniz. Biz, dostlarınız olarak varız ve yanınızdayız" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AK Parti Hükümeti'nin Afrika'ya özel bir ilgi gösterdiğine dikkat çeken Topbaş, şöyle konuştu: "Afrika yıllarca ciddi sıkıntılar çekerek bu zamanlara geldi. Biz artık diyoruz ki Afrika Afrikalıların olmalıdır. Afrika'nın doğal kaynakları ve imkânları Afrika'nın geleceği adına doğru kullanılmalıdır." Dünya da şu an yeniden şekillenen güç dengelerinin Afrika'ya bir güneş gibi doğacağına inandığını anlatan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Afrika kendi kaynaklarını doğru kullanmayı başarırsa, ezber bozarsa gelecekte Afrika kıtası bütün yaşayan ulusları ile birlikte dünyada etkin bir rol oynayacak noktaya gelecektir. Bu konuda biz her konuda desteği vermeye hazırız. Bu ezberin bozulması için gayret gösterenlere destek vermek el tutmak bizim asli görevimizdir"
Juba Belediye Başkanı Mohammed El-Haj Baballa ise imzalanan mutabakat zaptıyla Juba'nın çok daha gelişeceğine inancının tam olduğunu kaydetti.
İmza töreninin ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Başkan Topbaş, yerel yönetimlerin eskiye göre daha ön planda olduğunu şöyle anlattı: "Afrika, Türkiye için çok önemli. Yeni bir bölge. Afrika hareketlendi ve kendisini ifade edebilecek noktaya geldi. Bizlerde bu dönemde yerel yönetimler olarak bilgi ve deneyim paylaşımıyla o bölgeye elimizden gelen desteği sunmaktayız. Pakistan'da bir yıl önce katı atık yönetimini başlattık. Lahor Pakistan'ın en temiz kenti haline geldi. Libya ile bir anlaşma imzaladık. Mekke ile yapmış olduğumuz bir mutabakat zaptı var. Kahire ve Yemen ile ilgili bir çalışma başlatacağız."
(EY-ÇK-HO-Y)

18.12.2012 16:36:08 TSI

Editör: Wan Haber