Adalet Bakanı, bakanlık müsteşarı, Cumhurbaşkanının seçeceği 4 üye ve Adalet Akademisi’nden 1 üye ile zaten 7 adayı garanti olan iktidar, bu sonuçlarla birlikte 22 üyeli HSYK’da 15 üyeye sahip oldu.

Adli yargıdaki 7 asıl  üye ve  3 yedek üye  Yargıda Birlik Platformu listesinden seçilirken, Platform idari yargıda da 3 üyelikten 1′ini kazandı. Diğer iki üye bağımsız adaylar arasından seçildi. YARSAV ve Yargıçlar Sendikası’nın desteklediği listeden HSYK’ya giren olmadı. Yüksek yargıdan HSYK üyesi olan 5 kişi için daha önce Yargıtay’da 3, Danıştay’da 2 asıl üye için yapılan seçimlerde hükümetin istediği adaylar seçilememişti.

Sonuçları değerlendiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ”Hakim ve savcılarımız, ideolojik bir yargı anlayışına ‘hayır’ demişlerdir, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve çoğulculuğa sahip çıkmışlardır” dedi. Bozdağ, ”Hakim ve savcılarımız, kendi üzerine yapıştırılan yaftayı kaldırıp, atmışlardır. Yargı üzerindeki bir cemaatin kurmak istediği hegamonyaya ‘hayır’ demişlerdir. ‘Biz bir cemaatin değil, bu milletin yargısıyız’ diye bugün karar vermişlerdir” değerlendirmesini yaptı. (zete)

Editör: Wan Haber