Ölümünün 8. yılında Hrant Dink’i anmak isteyen binlerce kişi Taksim Talimhane önünde toplandı. Ellerinde ‘Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz’ yazılı dövizler taşıyan grup, Agos Gazetesi önüne yürüdü.

 

Yürüyüşe, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrukulu, Umut Oran, Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan’ın yanı sıra binlerce vatandaş katıldı.


Polis’in geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş, Hrant Dink’in vurulduğu Agos Gazetesi önünde düzenlenen törenle son buldu. 

2c22cs.jpg

Başkent'te Hrant Dink'in ölüm yıldönümü dolayısıyla Adalet Bakanlığı'na siyah çelenk bırakmak isteyen gruba, polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.


Hrant Dink'i anmak için Kızılay Sakarya Caddesi'nde toplanan grup Milli Müdafa Caddesi'ne yürüdü. Eylemci grup daha sonra Adalet Bakanlığı binası önüne yanlarında getirdikleri siyah çelenk bırakmak istedi. Grubun Adalet Bakanlığı'na yürümesine izin vermeyen polis ekipleri, Milli Müdafa Caddesi üzerinde gruba dağılmaları yönünde anons yaptı. Polis, uyarılara rağmen dağılmayan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

 


Müdahale sırasında eylemcilerin yol üzerinde bulunan çöp konteynırlarını kendilerine siper ettiği ve taksi durağının işaretçi dubalarını polise doğru fırlattıkları gözlendi. Eylemciler müdahalenin ardından ara sokaklara dağıldı.

 


Müdahale sonrası gözaltına alınan eylemcileri çekmeye çalışan gazetecilerin görüntü almasını engellemek isteyen çevik kuvvet ekipleriyle basın mensupları arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik sırasında bazı gazeteciler araya girerek olayı yatıştırmak istedi. Gazetecilerin görüntü alması engellendi.

 

Eskişehir Emek ve Demokratik Güçleri üyeleri, Hrant Dink’in ölümünün 8. yılında yürüyüş düzenledi. 
Kırmızıtoprak Mahallesi Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi üzerinde bulunan bir alış veriş merkezi önünde toplanan grup “Buradayız Ahparig” yazılı bir pankart taşıyarak “Hepimiz Hrantız, Hepimiz Ermeniyiz” sloganları ile yürüyüşe başladılar.

55dss.jpg

Yürüyüş sırasında “Özgür basın susturulamaz” ve “Faşizme inat kalbimizdesin Hrant” sloganları atan grup, Hrant Dink’in öldürüldüğü gün neler yaşandığını anlattı. Adalar mevkiine kadar yürüyen grup burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına basın açıklaması yapan Yalçın Mutlu, Dink davasında yargılamanın adil olmadığını savunarak, “O dönemde sorumlu devlet görevlilerini terfi ettirdiler. Bunlardan bir tanesi de bugün çocukların öldürüldüğü Cizre'ye Emniyet Müdürü oldu. Sormak istiyoruz acaba tesadüf müdür? Hrant'ı öldüren karanlık şebeke, Cizre'de de işbaşındadır" şeklinde konuştu.


Grup, açıklamanın ardından eylemlerine olaysız şekilde son verdi.

Editör: Wan Haber