HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın Van’ın sosyal, ekonomik ve politik sorunlarının araştırılması amacıyla verdiği önergeyle birlikte Meclis’in gündemi Van oldu.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen önergede Sarısaç, çiftçilerin ve esnafın sorunlarına yer vererek yem fiyatları, küpeleme ve para cezaları konusunda yaşanan mağduriyetleri dile getirdi. Sarısaç, Van’da yurttaşların alım güçlerinin düştüğünü belirterek “Tarım ve hayvancılık Van’ın klasik üretim biçimi olmasına rağmen,  neredeyse bitme noktasına gelmiştir. Van; Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısında birinci olduğu, ülkede toplam mera varlığının yüzde 10’unu barındırdığı halde, mera ve yaylalar yasaklanmıştır. Bugün yem, gübre ve mazot fiyatları her gün artarken, destekler sınırlı kalmakta ve çiftçiler sıklıkla icra takibine takılmaktadırlar.” dedi.

"KAPIKÖY AÇILMALI"

Van’da çevre yolunun bitirilmemesi, şehir stadyumunun yapılmaması, kabarık elektrik faturaları ve kültür varlıklarının restorasyonlarının yapılmaması vb. sorunlara da değinen Sarısaç Kapıköy Sınır Kapısı hakkında şunları söyledi:

“Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmaması Van’da temel bir problem haline gelmiştir. Van esnafı için İranlı turistlerin önemi büyüktür. Van’ın İran’a sınırı olan diğer ilçelerinde de ticareti artıracak kapıların açılması gerekirken, mevcut tek kapı olan Kapıköy, Van’da STK ve siyasi partilerin bütün çağrılarına rağmen gerekli tedbirler alınarak açılmamıştır. Bunun sonucunda Van’da hotel, kafe ve restoran başta olmak üzere her sektörde çoklu bir kriz durumu ortaya çıkmıştır. Kapıköy’ün kapalı olduğu her gün biraz daha büyüyen ekonomik kriz; elektrik ve su faturalarının ertelenmemesi, biriken kredi faizleri ve borçlar, SGK primi işveren payları, gelir vergisi stopajlarında çözüm üretilmemesi vb. gibi artçı krizlerle daha da büyümektedir.”

"VAN'DA REEL İŞSİZLİK YÜZDE 40'LARDA"

Sarısaç, Van’ın 20 yaş ortalamasıyla genç bir kent olduğunu, buna karşın reel işsizliğin %40’larda olduğunu ifade ederek “Van; sosyo-ekonomik gelişim endeksinde, sağlık, eğitim, çalışma hayatı, konut, gelir ve servet alanlarının hepsinde son sıralarda yer almaktadır.” dedi. Devamında kayyum atamalarını da eleştiren Sarısaçşöyle devam etti: Kayyumlarla il-ilçe belediye meclisleri de işlemez hale getirilirken, belediyeler tamamen atanmış memurlara bırakılmıştır. Bunun üzerine yurttaşların belediyelerle doğrudan bağı koparken, kayyımlar da halkın yararlandığı eğitim, sağlık, kadın vb. birçok kurumu kapatmış; Van’ın sosyo politik ve kültürel dokusuna aykırı birçok icraata imza atmışlardır.”

3 PARTİDEN ADINA VAN AÇIKLAMALARI

HDP Grubu adına söz alan İstanbul milletvekili Erol Katırcıoğlu Van’da ekonomik ve yapısal olarak bir çöküş yaşandığını belirterek halkın kabarık elektrik faturalarından şikayet ettiğini, market zincirlerinin küçük esnafa verdiği zarardan ve Van Gölü koruma kanunun çıkarılması gerektiğini ifade etti. Devamında Katırcıoğlu sözü Kapıköy Sınır Kapısı’na getirerek Vanlıların gümrük kapısının açılmasını talep ettiğini ifade etti.

İyi Parti Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral da Van’da ciddi bir yoksulluğun kol gezdiğini belirterek “Van için de normalleşme ve ekonomik toparlanmanın yolu Kapıköy Sınır Kapısı'ndan geçmektedir.” dedi.

CHP Grubu adına söz alan Antalya milletvekili Cavit Arı da Van’daki işsizliğe dikkat çekerek şöyle konuştu: “Türkiye'de belki de tek kapalı olan sınır kapısı 24 Marttan bu tarafa kapalı olan Van Kapıköy Sınır Kapısı'dır. Buradan günde neredeyse yaklaşık 500 İranlı Van'a giriş yapar iken, 24 Marttan itibaren İranlı turistler Türkiye'ye girememiş durumda, bu da özellikle Van ekonomisini ciddi şekilde zayıflatmış bulunmaktadır.” Van Ekspres

Editör: Wan Haber