HDP-DBP İl ve İlçe Örgütleri tarafından açlık grevine destek vermek ve tecrid politikalarını protesto etmek amacıyla Sanat Parkında yapılan basın açıklamasına HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş,  DBP Van İl Eş Başkanları Sevinç Şeker, Murat Sarısaç,  HDP Van Milletvekilleri Adem Geveri, Bedia Özgökçe Ertan, Edremit Belediye Eş Başkanı Nurhayat Çelik,  STK temsilcileri, KJA Aktivistleri, Barış Anneleri ve halk katıldı.
 
Basın açıklamasını yapan DBP İpekyolu İlçe Eş Başkanı Hazım Harmancı, “Kürt sorunu devletin Kürtlerin varlığını inkar ederek asimile etme politikası sonucu ortaya çıkmıştır. Kürtlerin bu politikaya yönelik her itirazları şiddetle bastırılmıştır. Kürtler itiraz edemez hale getirildikten sonra ekonomik, sosyal ve kültürel politikalarla asimilasyona tabi tutulmuştur. İnkar ve imha politikaları bugün de 2013 yılında yayınladığı barış manifestosuyla Türkiye halklarına onurlu bir barışı sağlamak için çabalayan Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, Rojava’da Cerablus’un işgali ve halkın iradesiyle kazanılmış olan belediyelere yönelik kayyum atamaları sürüyor. “ dedi.
 

AKP BARIŞ ÇABALARINA TECRİTLE KARŞILIK VERMİŞTİR
 
“ AKP hükümetinin Sayın Öcalan’ın barış çabalarına verdiği yanıt ağırlaştırılmış tecrit olmuştur.” Diyerek konuşmasını sürdüren Harmancı, “ Sayın Öcalan 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana ailesi, avukatlarıyla ve İmralı heyetiyle görüştürülmemektedir. 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişimi sırasında darbecilerin İmralı’ya helikopterle indiği ve çatışmaların yaşandığı kamuoyu tarafından bilinmektedir. Sayın Öcalan’ın sağlığı konusunda henüz bir bilgi sahibi değiliz. Hükümet her ne kadar Sayın Öcalan’ın sağlık durumunun iyi olduğu şeklinde açıklamalar yapsa da ısrarla Sayın Öcalan ile görüşülmesine izin vermemesi tüm toplumu kaygılandırmaktadır.” Diye konuştu.
 

‘AMAÇ KÜRTLERİN KAZANIMLARINI YOK ETMEKTİR’

Öcalan’dan haber alınamaması üzerine 50 seçilmiş siyasetçinin Diyarbakır’da başlattığı dönüşümsüz/süresiz açlık grevine dikkat çeken Harmancı, “ açlık grevi bugün 5’inci gününe girmiştir. Sayın Öcalan’dan haber alınıncaya kadar bu eylemlerimiz artarak devam edecektir. AKP hükümeti,  Kürt sorununda bir çözüm politikası olmadığı ve Sayın Öcalan’ın başlattığı sürece doğru yaklaşmadığı gibi Rojava’da yaşanan demokratik devrime müdahalesi ile de gerçek niyetini bir kez daha ortaya koymuştur. Çünkü Türkiye’nin Rojava’ya yaklaşımı esas olarak Suriye politikası üzerinden değil, Kürtlerin Rojava’da hak kazanmasının Türkiye’de ki Kürt politikasını etkileyeceği kaygısıyla şekilleniyor.” Şeklinde konuştu.
 

“AÇLIK GREVİNİN ETRAFINDA KENETLENELİM”
 
Harmancı konuşmasını şöyle sürdürdü : “ Kürtleri muhatap almadan, siyasi iradesini tanımadan dolayısıyla müzakere yapılmadan da bu sorun çözülür demek en başta Kürtleri kandırmak ve oyalamak anlamına gelir. Kürt sorununun çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi tüm Ortadoğu’yu ve dünyayı da doğrudan etkileyecek karaktere sahiptir.  Bu nedenle Kürt halkını Sayın Öcalan’ın ve açlık grevlerinin etrafında kenetlenmeye, Türkiye başta olmak üzere tüm bölge ülkelerini halklarına karşı sorumlu bir biçimde siyasi çözüm yolunu desteklemeye ve bu konuda sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.” (VANAKTUEL)

Editör: Wan Haber