WanHaber.com - Haber Merkezi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarıraç, uzun yıllardan beri tadilat ve inşaat çalışmaları bir türlü bitmeyen Van Ferit Melen Havalimanındaki sıkıntılar için Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a beş soru yöneltti.

Soru önergesine “Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.” Diyerek başlayan Sarısaç, sözlerine bu şekilde devam etti:

Van Ferit Melen Havaalanı’nda devam eden tadilat çalışmalarının uzaması neticesinde yaşanan sorunlar sıkça yerel basına yansımaktadır. Van ve ilçelerinin yanı sıra çevre illere de hizmet veren Van Ferit Melen Havaalanı’ndaki tadilatın bitmemesi nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetler Sivil toplum kuruluşları tarafından da kamuoyuyla paylaşılmaktadır. 2017 yılında 1 buçuk milyon yolcunun taşındığı havaalanının tam kapasiteyle çalışmaması sonucunda uçak sefer sayılarının neredeyse yarı yarıya azaldığı ve buna bağlı olarak taşınan yolcu sayısında azalmanın olduğu belirtilmektedir. Bu da zaten kullanılabilir fert gelirinin en düşük olduğu iller arasında yer alan Van’da uçak biletlerinin çok daha pahalı olmasına neden olmaktadır. Aynı şekilde tadilatın yaz dönemine denk gelmesinden dolayı transit uçuşlarda da sorunlar yaşanırken Van’ın iç turizm potansiyeli de zarar görmüştür.

Bu bağlamda;

1- Van Ferit Melen Havaalanı’nda devam eden tadilat çalışmalarıyla ilgili olarak Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

2- Van Ferit Melen Havaalanı’nda süren tadilat çalışmalarının zamanında bitirilmemesinin nedeni nedir? Tadilat çalışmalarının ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır?

3- Van Ferit Melen Havaalanı’nda tadilat çalışmalarından dolayı yurttaşların ve turistlerin mağdur olmaması için alınan tedbirler nelerdir?

4- Van ili kullanılabilir hane halkı fert gelirinin en az olduğu iller arasında yer almasına rağmen uçak bileti fiyatlarının yüksek olmasının sebebi nedir? Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?

5- Van Ferit Melen Havaalanı’ndan diğer illere yapılan uçak seferlerinin arttırılması yönünde bir çalışma var mıdır? Varsa detaylar nelerdir?

Editör: Wan Haber