Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1. Olağan Kongresi İnşaat Mühendisleri Odası Konferans Salonu'nda başladı. Salonda "Emek, demokrasi, eşitlik ve özgürlük için Gezi'den Lice'ye yürüyoruz", "Müzakere, çözüm, barış. Oyalama adım at", "Halklara eşitlik", "Roboski 600. gününde katiller nerede", "Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir", "Rojava devrimini selamlıyoruz", "Alevilere yönelik baskıya, zulme ve asimilasyona son verilmeli", "Deprem değil rant öldürür", "Tek renk fayanslıktan sıyrılıp rengarenk mozaiklerden oluşan bir ülkenin yaratılması umuduyla kongreyi selamlıyoruz" ve benzeri içerikli pankartlar asıldı. Kongre, Gezi direnişinde ve Lice'de yaşamını yitiren Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Can Cömert, Medeni Yıldırım ve Ali İsmail Korkmaz'a atfedildi. 

Kongrede, HDP Genel Meclis üyeleri aynı zamanda BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Erol Dora, Sırrı Süreyya Önder, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, HDP eş başkanları, genel meclis üyeleri başta olmak üzere HDK'nin Türkiye genelinde teşkilatlarını oluşturduğu 213 il, ilçe ve beldeden temsilci yerlerini aldı. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül ve Halkevleri temsilcileri de kongreye katıldı. Yoklama ve açılışın yapılmasının ardından divan seçimi yapıldı. Divan başkanlığına Ertuğrul Kürkçü seçildi. Ardından devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

Açılış konuşmasını yapan Ertuğrul Kürkçü bu kongrenin tarihi bir dönemde yapıldığını belirterek, HDP'nin Türkiye'nin güncel ihtiyaçlarına cevap verecek bir yapılanmaya gideceğini belirtti. Kongrenin yasal gereklilikleri yerine getirmek için yapıldığını ifade eden Kürkçü, genel bir durum muhakemesi de yapacaklarını kaydetti. Saygı duruşu ve eş genel başkanların konuşması, gelir gider raporlarının okunması ve seçimler ve eş genel başkanların konuşmasının ardından kapanışın yapılacağını belirtti. 

Kongre eş başkanların konuşmaları ile devam ediyor. DİHA

Editör: Wan Haber