Van'da TUHAD-DER öncülüğünde hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve serbest bırakılmaları amacıyla Van F Tipi Kapalı Cezaevi'ne önünde açıklama yapıldı. Cezaevi önünde yapılacak açıklama için BDP İl Örgütü binası önünde biraraya gelen yüzlerce yurttaş onlarca araçlık konvoyla Van-Erciş yolu üzerinde bulunan cezaevi yerleşkesine doğru hareket etti. Konvoyda BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Van il eş başkanları Musa İtah ve Figen Yaşar, BDP il ve ilçe örgütleri yöneticileri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile il genel ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu kalabalık bir yurttaş grubu yer aldı. Konvoyda yer alan anons aracından çalınan marşlar ve sloganlar eşliğinde cezaevine doğru gidilirken, konvoyun geçtiği güzergahlarda bulunan yurttaşlar da zafer işaretleri yaparak selamlamada bulundu. 

Onlarca araçtan oluşan konvoy cezaevi yakınına vardığında bulundukları araçlardan inen yurttaşlar, cezaevi girişine doğru yürüyüşe geçti. "Siyasi tutsaklar ölüme terk edilmesin", "Hasta tutsaklara özgürlük", "Sayın Öcalan'ın sağlığı bizim sağlığımızdır. İmralı Adası'na bir doktor heyeti gönderilsin", "Tecridi kaldırın, ölümleri durdurun" pankartlarının taşındığı yürüyüşte, kitle sık sık, "Bîjî serok Apo", "Bîjî berxweda zindana" sloganları attı. Yapılacak açıklama nedeniyle yüzlerce askerin zırhlı araçlarla cezaevi önünde barikat kurması dikkat çekti.
 

'ATK hasta tutsaklara intikamcı bir tutumla yaklaşıyor'

Cezaevi önünde varılmasıyla birlikte Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün burada açıklamada bulundu. Devlet nezdinde yürütülen psikolojik savaşta sayıları 10 bini aşan siyasi tutsağa imhacı, intikamcı ve inkarcı uygulamalarla yaklaşıldığına söyleyen Aygün, bu politikalarla cezaevlerinde siyasi tutsakların teslim alınmak istendiğini vurguladı. Çözüm sürecini başlatan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın devlet yetkilileriyle yaptığı ilk müzakere başlıklarından birinin de hasta tutukluların serbest bırakılması olduğunu hatırlatan Aygün, söz konusu tarihten bugüne 6 ay geçmesine rağmen devlet tarafından hiçbir somut adım atılmadığının altını çizdi. Türkiye cezaevlerinde 500'ün üzerinde hasta tutsağın olduğunu, bunlardan 127'sinin ağır hasta tutsak olduğunu ve bu durumun doktor raporlarıyla tespitli olduğunun bilgisini veren Aygün, "Adli Tıp Kurumu'nun intikamcı tutumundan dolayı hasta tutsakları ölüme terk ettiğini" söyledi. 

Rojava'da El-Nusra çetecilerinin Kürt halkına dönük başlatmış olduğu katliamlara da değinen Aygün, Rojavada'ki Kürt halkının kazanımlarını imha etmek amacıyla devlet yetkililerince söz konusu çetelere destek verildiğini dile getirdi. 

'Kürt halkı her alanda olduğu gibi cezaevlerinde de direnmesini bildi'

Aygün'den sonra konuşan BDP Van İl Eş Başkanı İtah da, cezaevlerinde direnen siyasi tutsakların Türkiye'de çözüm sürecinin başlamasında büyük bir rol oynadığını ifade etti. Kürt halkının zulme, inkar ve imhaya karşı her alanda olduğu gibi cezaevlerinde de siyasi tutsakların direnerek iradelerini sisteme teslim etmediklerini aktaran İtah, başta PKK Lideri Abdullah Öcalan olmak üzere tüm hasta ve siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi. 

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, 2013 Newroz'undan bu güne kadar başlatılan çözüm süreci kapsamında AKP'nin barış için hiçbir somut adım atmadığını ve en hassas konularda biri olan hasta tutsakların durumunu bile görmezden gelerek samimi olmayan bir tutumla çözüm sürecine yaklaştığını dile getirdi. "AKP'nin ülkede barışın inşasını istemediğini" vurgulayan Üçer, AKP hükümetinin savaş lobisi dahilinde ticaret yaptığını ve savaştan nemalandığını söyledi. Üçer, çözüm sürecinin sağlıklı yürütülmesi için devletin öncelikli olarak hasta tutsakları serbest bırakması gerektiğinin altını çizdi.

Yapılan açıklamanın ardından yüzlerce yurttaş ve seçilmişler, cezaevi önünde bir süre oturma eylemi yaptı. Yapılan oturma eyleminden sonra kitle sloganlar eşliğinde dağılarak araçlarına bindi ve şehir merkezine doğru yola çıktı. DİHA

""

""

""

""

Editör: Wan Haber